Prije nekog vremena u malom ramskom mjestu Uzdolu upriličeno je svečano otkrivanje Spomen obilježja palim hrvatskim braniteljima kojih je čak 134 svoj život položilo na ramskom bojištu u Domovinskom ratu.

Ovaj spomenik podignut je s namjerom da bude trajni podsjetnik i na desetoricu mladih posuških vitezova koji su svoj život ugradili u slobodu hrvatskog naroda. Ramsko bojište, bojište na kojem su Posušani, kroz mnoge postrojbe dali nemjerljiv doprinos i ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu u borbi za očuvanje svih hrvatskih područja. Desetci su ih ranjeni, a stotine bile u teškim borbama i višednevnom okruženju, a sve je to žrtva za obranu hrvatskih sela, djece, majki, žena i staraca pomažući svojoj braći pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u otporu prema velikomuslimanskoj agresiji. Upravo iz tog razloga, iz obveze njegovanja sjećanja i uspomene na svaku žrtvu položenu za našu slobodu, Općina Posušje financijski je potpomogla izgradnju ovog kamenog podsjetnika na žrtvu Uzdola i Rame, a izaslanstvo Općine Posušje i Udruge proistekle iz Domovinskog rata sudjelovalo je u protokolu otkrivanja spomenika i samoj organizaciji.

Za obitelji poginulih organizatori su pripremili zahvalnice i medalje zahvalnosti kao još jedan simbol sjećanja na žrtve njihovih sinova, muževa, očeva i braće.

Nebo nad Uzdolom tog 23. lipnja također je bilo neumoljivo tako da je uz suze obitelji i onih preživjelih i kiša natopila ovu hrvatsku grudu i spomenik. Upravo iz tog razloga organizator nije uspio uručiti medalje svim obiteljima poginulih na samom događaju otkrivanja spomenika. Stoga je zamolio načelnika Bagu da u njegovo ime uruči medalje članovim obitelji poginulih Miljenka Nenadića, Žarka Pejića, Darka Ramljaka i Stipana Polića radi naknadnog uručenja. Iz tog razloga danas je u Uredu načelnika Branka Bage upriličen prijem članova obitelji radi naknadnog uručenja medalja zahvalnosti.

Zahvalio im se na iznimnom doprinosu za slobodu hrvatskog naroda za koju su oni položili svoje živote, a njihovi najmiliji i danas, i svakog dana svojih života, osjećaju gubitak, prazninu jer su ostali bez stupa svoje obitelji svog sina, svog supruga, svog oca, svog brata. Iako položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nije u potpunosti ravnopravan s ostalim narodima i kako još uvijek ne uživamo u potpunosti plodove žrtava naših vitezova i ratnika to nas ne smije obeshrabriti. Štoviše, njihovi položeni životi jamstvo su naše opstojnosti i naše budućnosti i vječno ćemo im na tome biti zahvalni. Njihova žrtva dodatni nam je motiv za ustrajnost u borbi za postizanje konačne ravnopravnosti Hrvata naglasio je načelnik Bago.

Članovi obitelji poginulih zahvalili su se načelniku Bagi na ovom prijemu i uručenju zahvalnica i medalja. Posebno su zahvalni g. Josipu Prskalu koji je pokrenuo ovu inicijativu izgradnje spomenika u Uzdolu kao i Općini Posušje koja je potpomogla izgradnju spomenika. Istaknuli su kako će se u budućim godinama odazivati na komemoracije za žrtve za koje je ovaj spomenik podignut i zalagati se da njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena.

Općina Posušje