Načelnik Ljubuškog potpisan suradnju između Općine Ljubuški i Antikorupcijske mreže organizacije ACCOUNT

LJUBUŠKI – U uredu ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića potpisan je memorandum o suradnji između Općine Ljubuški i Antikorupcijske mreže organizacije civilnog društva u BiH (ACCOUNT). Memorandum su potpisali načelnik Barbarić i u ime ACCOUNT-a Dženana Aladžuz, predstavnica udruge Infohouse, jednog od partnera u projektu Antikorupcijske mreže organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Cilj i zadaća memoranduma je učinkovitije sprečavanje korupcije na lokalnoj razini, a njime je predviđeno osnivanje zajedničke radne skupine koja će sudjelovati u izradi antikoruptivnog akcijskog plana za općinu Ljubuški, za razdoblje 2015. – 2019.

Potpisani memorandum precizira suradnju Općine Ljubuški s predstavnicima nevladinog sektora, uključujući tehničku potporu, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promidžbu. – Meni kao predstavniku izvršne općinske vlasti, vjerujem i cijeloj općini, jako je stalo da se transparentnost i javnost rada, sve ono što se radi u općini, digne na najvišu razinu.

Tvrdim da smo se svih ovih godina držali zakonom propisanih procedura, a ovo je prigoda da neke stvari unaprijedimo, da kvalitetnije informiramo naše građane o postupcima koji su u tijeku u općini.

Da informiramo prije svega našu mladost o njihovim pravima, da imaju uvid u sve dokumente, u sve račune, u sve ono što se ovdje događa. Cilj i želja je ovim projektom uspostaviti potpuno zakoniti rad, ali i kvalitetnije informirati javnost o svemu onome što se radi – rekao je načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić. – Zahvalni smo vlasti općine Ljubuški, osobito načelniku koji je pristao s nama potpisati memorandum o suradnji. Zajedno s našim partnerom CGS Livno, biramo na osnovi određenih elemenata i filtara općine za koje vjerujemo da mogu uspostaviti što prije jedan transparentan antikorupcijski sustav informiranja ljudi, građana, obavljanja poslova unutar općine jer ipak je ovo sve novac od poreznih obveznika i građana.

Velika nam je stvar što je jedna ovakva općina kao što je Ljubuški pristala ići s nama u to.

Ovo je tek prvi korak, u idućem razdoblju ćemo razviti mehanizam kako građani i građanke mogu koristiti ovaj memorandum. I kao što uvijek govorimo – mi možemo potpisati na ovoj razini sve što želimo, ali moraju građani i građanke vježbati svoja prava, inzistirati, tražiti informacije, a naravno na općinskoj vlasti je pružiti im sve što je u duhu zakona i u njihovu interesu – rekla je Dženana Aladžuz.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba