U organizaciji Zajednice radioamatera Herceg Bosne, na Blidnju je održan tradicionalni susret radioamatera. Ovogodišnji, 24. susret, okupio je veliki broj radioamatera iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Susreti su ujedno prigoda da se vide brojni prijatelji, posebno za one koji se već dugo godina nisu vidjeli, a redovno se čuju u eteru.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga hrvatskih radio klubova utemeljena 1993.godine u Širokom Brijegu. Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti radi zadovoljavanja javnih potreba u tehničkoj kulture na razini Hrvatske Republike Herceg Bosne. S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog vijeć obrane (HVO). Zajednička utemeljiteljska skupština održana je u Parku prirode Blidinje, Masna Luka (lipanj, 1994. godine). Naime, udruzi se pridružuju radio klubovi iz Središnje Bosne i Posavine a koji, radi ratnih događaja nisu mogli sudjelovati na osnivačkoj skupštini 1993 godine. Od tada pa do danas na Blidinju se okupljaju radioamateri iz cijele regije jer su „Susreti ZRHB“ postali tradicionalni. 25. obljetnica započela je himnom hrvatskog naroda i minutom šutnje u znak sjećanja na poginule i umrle članove Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Nazočnima se obratio Predsjednik ZRHB gospodin Miroslav Nikše koji je govorio o povjesti i budućim planovima ove udruge. Dodjeljene su posebne plakete najzaslužnijim pojedincima a posebne zahvale upućene su Stjepanu fra Petru Krasiću, Iliji Kožulju, Jasenku Lasti, Boži Ljubiću i Marinku Gilji. Prvi dan okupljanja završio je radioamaterskom tombolom uz druženje do kasno u noć. Drugi dan susreta započeo je svetom misom u crkvi sv. Ilije (Masna Luka) a nakon toga održan je okrugli stol na temu „ Radioamaterizam i digitalizacija“ . Organizirane su video prezentacije koje govore o novitetima u svijetu tehnike a organizirano je polaganje radioamaterske klase za nove članove.

Blidinje.net