Dana 20.siječnja 2020.god. na portalu SirokiBrijeg.info objavljeno je svjedočanstvo Marka Ivankovića iz Širokog Brijega koji je imao neugodni “bliski susret” s djelatnikom MUP-a ŽZH u neposrednoj blizini Policijske postaje, i kojemu su svjedočili osobe koje su se tu zatekle, postoje snimke kamera koje su sigurno sve to zabilježile i koje će moći dokazati što se događalo taj dan.

Istog dana poslali smo Upravi MUP-a ŽZH Zahtjev za informacijama o sudjelovanju djelatnika MUP-a ŽZH u fizičkom obračunu s građaninom, i zatražili njihovo očitovanje po tom pitanju.

“Dana 17.1.2020. g. došlo je do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba u neposrednoj blizini PU Široki Brijeg u kojemu su sudjelovali djelatnicu MUP-a ŽZH i pri tome nanijeli ozljede građaninu Širokog Brijega.

-Jesu li djelatnici MUP-a ŽZH sudjelovali u verbalnom, a zatim fizičkom sukobu s građaninom?

-Jesu li djelatnici MUP-a ŽZH tada bili na službenoj dužnosti?

-Koliko često djelatnici MUP-a ŽZH prolaze kroz psihološke testove?

-Da li je obavljen zapisnik i jesu li uzete izjave od sudionika događaja i svjedoka?”

Dana 24.siječnja 2020. god. dolazi nam odgovor iz Uprave MUP-a ŽZH, koje donosimo u nastavku:

Poštovani,

Zaprimili smo Vaš upit od dana 20.01.2020. godine u vezi događaja koji se dogodio dana 17.01.2020. godine u neposrednoj blizini PU Široki Brijeg.

U vezi navedenog, dana 17.01.2020. godine u 12.10 sati, u blizini zgrade PU Široki Brijeg, došlo je do narušavanja JRiM od strane osobe M.I.(35) iz mjesta Potkraj, Grad Široki Brijeg, na način da je isti vrijeđao i omalovažavao policijske službenike, te se oglušio na zapovjedi istih, nakon čega je isti uz minimalnu upotrebu sile lišen slobode.

Policijski službenici PU Široki Brijeg su protiv gore imenovanog poduzeli odgovarajuće zakonske mjere i radnje, te nakon sprovedene prekršajne obrade istom su uručili prekršajni nalog za narušavanje JRiM.

Postupajući policijski službenici su bili na službenoj dužnosti tijekom postupanja na gore navedene okolnosti.

Dana 21.01.2020. godine Odsjek za unutarnju kontrolu MUP-a ŽZH je zaprimio žalbu građana na postupanje policijskih službenika, a sve u svezi gore navedenog događaja, te je pokrenuta interna istraga radi utvrđivanja činjenica u svezi istog.

Vezano za Vaše pitanje u svezi psihološkog testiranja policijskih službenika, prilikom prijema u službu vrši se liječnički pregled policijskih službenika, uključujući i psihološke testiranje. A Zakonom o policijskim službenicima čl. 40 st.4 je propisano da policijski komesar kada ocijeni to potrebnim, može svakog policijskog službenika uputiti na izvanredni liječnički pregled” – stoji u priopćenju Uprave MUP-a ŽZH svezi zatraženih informacija.

Kako nadalje doznajemo, iako nije navedeno u odgovor na upit – “Da li je obavljen zapisnik i jesu li uzete izjave od sudionika događaja i svjedoka?”, – dana 21.siječnja 2020.god. uzete su izjave od sudionika i svjedoka u MUP-u u Ljubuškom.

Iako je Odsjek za unutarnju kontrolu MUP-a ŽZH je zaprimio žalbu građana na postupanje policijskih službenika, a sve u svezi gore navedenog događaja, te je pokrenuta interna istraga radi utvrđivanja činjenica u svezi istog, Marko Ivanković će također preko odvjetnika pokrenuti sudski postupak protiv tih policijskih službenika.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info