Home Tehnologija Mobiteli & Računala Možete li isti punjač koristiti za nekoliko različitih uređaja?

Možete li isti punjač koristiti za nekoliko različitih uređaja?

0
Možete li isti punjač koristiti za nekoliko različitih uređaja?

Koliko ste se puta našli kod prijatelja ili na poslu, baterija vam je pri kraju, a niste ponijeli punjač? Posudba tuđih možda se čini kao dobro rješenje, no pitanje je koliko je doista korisno za vaš telefon

Uz sve silne proizvođače i punjače dostupne na tržištu normalno je pitati se jesu li svi oni ok za vaš konkretni uređaj i hoćete li ga oštetiti ako ga spojite na slabiji ili jači punjač. Odgovor na ovo piranje pronašli su majstori sa HowtoGeeka.

Prije nego što se bacimo na savjete potrebno je jasno razaznati kakve punjače zapravo imamo.

Punjači za prijenosnike

U ovom tehnološkom polju koje je već dugo vremena prisutno nekog konkretnog standarda, začudo, nema, što znači da ćete u slučaju gubitka ili kvara morati kupovati punjač samo za svoj uređaj. Proizvođači su ovoga prilično svjesni, pa priključke za punjače rade specifično za određeni model – kako se korisnik ne bi zbunio. Uvođenje USB-C standarda, ovaj običaj se polako mijenja.

Apple Lightning

Apple koristi specifični konektor pod imenom Lightning kojeg je službeno uveo 2012. Svi novi iOS uređaji koriste Lighitning koji se spaja na specifično konstruirani Lightning punjač. Stariji proizvodi iz Applea koristili su konektor sa trideset pinova za kojeg postoji adapter, u slučaju da ga želite spojiti na Lightning.

Mikro-USB

Ovo je, recimo to tako, ‘standard’ koji mnogi modeli telefona i tableta koriste već godinama. Mikro-USB je nasljednik Mini-USB-a, standarda kojeg su koristili stariji uređaji. Kako bi se uskladio sa zakonskim regulativama Europske unije, Apple svoje uređaje mora isporučivati sa adapterom za Lightning- Mikro USB.

USB-C

USB Type-C odnosno USB-C je konektor s velikom protočnošću podataka i solidnom brzinom punjenja. Ovaj standard je učinkovito zamijenio Mikro-USB na većini uređaja (osim Appleovih). Njegova praktična strana polako ga uspostavlja kao jako dobro rješenje za velik broj različitih modela laptopa.

Možemo li koristiti različite punjače za isti uređaj?

Najkraći odgovor bio bi ‘da’, iako ćete vrlo vjerojatno imati različite rezultate. Na primjer, neki slabiji punjači uređaje će puniti puno sporije. Velik broj uređaja može, naime, ‘izdržati’ brzo punjenje, no vodite računa da je punjač kompatibilan.

Laptopi su skroz druga priča. Ako ima posebno konstruiran port za punjenje, ne savjetuje se korištenje ičega osim službenih punjača. Ako kupite laptop koji podržava USB-C, što nas dovodi do još jednog pitanja: možemo li koristiti punjač za laptop kako bi punili smartfon i možemo li punjač za smartfon koristiti za punjenje laptopa?

Kratki odgovor je ‘može’. Punjač za smartfon je u pravilu preslab za laptope, no tehnički bi mogao obaviti punjenje ugašenog uređaja – samo što je cijeli proces prilično spor. USB-C punjač za laptop također može puniti smartfon, s time da prije spajanja treba pročitati uputstva.

Načelno gledano, punjač za laptop ‘komunicirat’ će s mobitelom te prepoznati maksimalnu dozvoljenu brzinu punjenja što je jako zgodan i koristan trik.

tPortal.hr