Od afere Diploma prošlo je deset mjeseci, a proces revizije još nije gotov. Čekaju se izvještaji još 43 institucije. Do sada su provjerama utvrđene 53 falcificirane diplome, poručeno je iz Ministarstva obrazovanja Federacije BiH.

Neke lažne diplome nemoguće otkriti

U medijima se pojavila informacija da su „najzločestiji“ bili u BH Pošti, gdje su u nekoliko gradova otkrivene čak 23 lažne diplome. Skoro sve krivotvorne diplome su bile srednjoškolske, osim jedne koja je bila iz osnovne škole.

Podsjetimo, kada se prvobitno i zakotrljala cijela priča problem se pojavio s prekvalifikacijama. Točnije, ovakvom revizijom nemoguće je utvrditi da li je diploma kupljena, ukoliko je period školovanja trajao u zakonskim okvirima. Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji ih prodaju vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis.

Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane istih tih federalnih vlasti koje su pompezno najavile reviziju diploma.

Međutim, ono što u svemu ovome najviše „bode oči“ jeste kako se, uopće, netko zaposli, osobito pod državnim okriljem, a da se prije toga ne provjeri diploma?! Znači, prvo posao, pa onda papir i stručnost. Ali, ni to nije iznenađujuće za našu državu…

Ono što je i dalje u ovom procesu kamen spoticanja je da Sveučilište u Mostaru i Arhiv Tuzlanske županije naplaćuju provjeru diploma jer određene institucije nisu planirale izdvajanja za tu vrstu troškova. Zbog toga ove ustanove nisu mogle ići na provjeru.

Kroz preporuku Vlade će se tim institucijama dati vremena da u narednom periodu u svojim budžetima planiraju stavke. Procesom revizije diploma obuhvaćene su ukupno 102 institucije.

Rok prošao, informacija nema

Vlada Republike Srpske odlučna je i istrajat će u borbi protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju, poput nezakonitih i lažnih diploma, poručio je nedavno resorni ministar Rajčević. Podsjetivši na slučaj sporne diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, Rajčević je rekao kako smatra da to neće biti izoliran slučaj.

Kad je riječ o provjeri diploma državnih službenika, ona je za sada zabranjena – zbog narušavanja pravne sigurnosti, kako je tada rečeno iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. A iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH upozorili su da postoje visokoškolske ustanove, osnovane od prije pet ili više godina, koje izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da nadležni organi moraju hitno reagirati, kako bi bile otklonjene neregularnosti i sankcionirana odstupanja od zakona.

Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH uputilo je urgenciju Tajništvu Vlade, jer 43 institucije i nakon isteka roka za provjeru diploma nisu nikada dostavile izvještaj o provedbi tog procesa. Prije dva tjedna dat im je rok od sedam dana da dostave podatke.Ne znamo jesu li.

Inače, izvještaj o reviziji diploma, kako kažu nadležni, pri kraju i ako ne bude odgovora od 43 institucije, izvještaj će biti predstavljen na nekoj od narednih sjednica Vlade Federacije.

Dnevni list