Home Ostale rubrike Hrana & Piće Možda mislite da znate baš sve: Neke od zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve: Neke od zabluda o maslinovom ulju

0
Možda mislite da znate baš sve: Neke od zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji nego što se čini.

Ako želite biti sigurni da jedete najbolje maslinovo ulje i koristiti ga na pravi način evo sedam najčešćih pogrešnih činjenica koje bi svi trebali znati:

Maslinovo ulje iz trgovine je uvijek svježe

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u trgovinama često je staro i do tri godine. Ali, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što starije to bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Uvijek kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

Kvalitetno ulje čuvajte za svježe salate, a jeftinije koristiti za kuhanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo djelomično točna. Spremanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvaliteti. Ali limena ambalaža jednako je učinkovita.

Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvijek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta pogreška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time se gubi kvalitetu.

Na maslinovom ulju se ne smije dinstati hrana

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i na temperaturi od 200 stupnjeva Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati svježe namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

Zenstvena.com