Nakon što eskalirao problem sa zbrinjavanjem otpada u Mostaru te utvrđeno da se, iako to nije predviđeno, na regionalnu deponiju Uborak u Mostaru dovozi i deponira i medicinski otpad, raste strah u Hercegovini od divljih deponija i “tuđeg smeća”. Prema svemu sudeći – opravdano.

Naime, Posušaci već neko vrijeme negoduju zbog pojačanog dovoza kamiona otpada na deponiju Konjovac koja se nalazi na oko 200 mjetara nadmorske visine iznad Posušje, te sumnjaju da se isti dovozi i iz drugih hercegovačkih mjesta i općina. Deponija Konjovac pod nadzorom je JP Vodovod d.o.o. Posušje, javnog poduzeća kojeg je osnivač Općina Posušje koja na jednoj od posljednjih sjednica Vijeća nije donijela odluke o deponiranju otpada iz ostalih mjesta u ŽZH i HNŽ.

U Posušju otpad iz Gruda i Širokog Brijega, ne i iz Mostara

Žitelji koji žive u blizini deponije, a koji su željeli ostati anonimni, tvrde da se otpad iz županije svakodnevno dovozi iz svih općina ŽZH, a da vozila s otpadom u vlasništvu općinske tvrtke JP Vodovod Posušje, dolaze barem tri puta češće nego inače. Negoduju jer su vrlo zabrinuti za svoje zdravlje.

Odgovarajući na pitanje odlaže li se na općinskoj deponiji otpad i iz ostalih mjesta, direktor JP Vodovod Posušje Frano Lebo odgovorio je potvrdno, ali je ujedno i demantirao da se na istoj odlaže i medicinski otpad iz Mostara te je takve navode nazvao čistom izmišljotinom.

“Što se tiče odvoza otpada iz Mostara kao i mostarskih bolnica, odgovorno tvrdim da otpad nikad nije dolazio na našu deponiju niti nas je itko kontaktirao iz Mostara vezano za odlaganje otpada. Općina Grude i grad Široki Brijeg su nekoliko dana svoj otpad dovozili na našu deponiju dok nisu iznašli rješenje, a to je koliko mi je poznato, da ALBA (privatna tvrtka za prikupljanje, recikliranje i odvoz otpada) pretovara otpad na njihovoj pretovarnoj stanici te ga vozi u Zenicu”, komentirao je za Dnevni list direktor Lebo.

On je rekao da su od prošlog tjedna Grude i Široki Brijeg počeli ponovno jedan dio otpada voziti u Mostar, ali zbog, kako je rekao, navodne gužve na prijemu otpada, deponija Uborak nema kapaciteta primiti sav otpad odjednom te se stoga veći dio otpada vozi u Zenicu.

Svakome ‘po malo’ smeća

Problem otpada dospio je u fokus ne samo javnosti nego i politički fokus nakon izbijanja “afere piralen” te potom i štrajka mještana u blizini mostarske deponije. Iz Mostara se danima nije odvozilo smeće. Tada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović organizirao zajednički sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima gradova/općina iz HNŽ i ŽZH koji odvozom otpada gravitiraju regionalnoj deponiji Uborak.

Na sastanku su bili nazočni: gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barabarić, načelnik Gruda Ljubo Grizelj, načelnik Čitluka Marin Radišić, načelnik Stoca Stjepan Bošković i načelnik Neuma Živko Matuško. Središnja tema bila je problematika deponiranja otpada ali i ekološka problematika u ove dvije županije, posebno u Mostaru.

Kako je priopćeno nakon sastanka, dogovoreno je da svi načelnici gradova i općina u ove dvije županije organiziraju sastanke sa stručnjacima u ovom području kako bi se sagledala cijela problematika i ponudilo dugoročno rješenje po najvišim ekološkim standardima. Međutim, kako se doznaje, dogovoreno je da se učini sve kako bi se smećem zatrpan Mostar i ostali gradovi pokušaju rasteretiti. Pojednostavljeno, da privremene općinske deponije prime dio otpada iz pojedinih mjesta, ali i iznađe drugi načini odvoza smeća, kako bi se prevazišla kriza.

Međutim, jasno je da je rješenje pitanja zbrinjavanja otpada dugoročan, financijski i ekološki vrlo zahtjevan projekt. Blokada odvoza otpada u Mostaru zahtjevala je žurnu intervenciju, a ‘mostarsko smeće’ deponirano je na nekim od općinskih deponija kao kratkoročno rješenje. Pitanje je kada će biti ponuđen prijedlog dugoročnijeg rješenja za zbrinjavanje smeća u ove dvije županije te hoće li ovaj problem dodatno utjecati na zdravlje ljudi i životinja, podzemne vode, zrak kao i sveukupan okoliš.

Dnevni list