Monografija sela Dobrkovići autora profesora Mirka Cigića predstavljenja pred punim kinom Borak u Širokom Brijegu

Pred punim kinom Borak u Širokom Brijegu predstavljena je svojevrsna monografija sela Dobrkovići auta profesora Mirka Cigića.

”Dobrkovići kroz vrijeme”, autorov književni prvijenac, na 300 stranica tvrdog uveza donose povijest sela Dobrkovići kroz fotografiju, tekstove, zanimljive brojke i statistike i puno toga.

Organizator predstavljana bio je Ograna Matice hrvatske Široki Brijeg, a u programu su sudjelovali, osim autora, fra Ante Marić, Miro Naletilić, Željka Šaravanja, Blanka Kraljević i Ivan Kraljević dok se za glazbeni ugođaj pobrinula klapa Dobrkovići.

”Dobrkovići su milo i drago selo. Nekako ti se čini, da su Dobrkovićani sami sebi osmislili život, i da ga sretno uz Božju pomoć žive. Vole svoje selo i daruju mu ovu knjigu Dobrkovići kroz vrijeme u kojoj su glavni naslovi: Naše ime, Geografske značajke sela, Stanovništvo, Razvoj pučkog obrazovanja, Povijest i razvoj graditeljstva, Sjećanje na teška ratna vremena, Čeznutljive dobrkovske duše, Narodne priče i zgode iz Dobrkovića, Tradicijska zanimanja, Običaji povezani uz Božić, Duhovna zvanja, Dobrkovski umjetnici, Babić – poveznica starih i novih vremena, Crtice iz novijeg doba, O njima se zbori.

Koliko god su pojedini nabrojani dijelovi znanstveno obrađeni i polučili zaključke kao i pobudu za budućnost, sve je ovijeno onim osjećajem te miline i bajnosti toga sela”, stoji u recenziji fra Ante Marića.

O autoru

Mirko Cigić rođen je u širokobriješkom selu Dobrkovići 15. siječnja 1954. godine, u obitelji Lovre i Veronike Cigić. Školovao se u Dobrkovićima, Širokom Brijegu i u Zagrebu gdje je diplomirao na geografskom odsjeku na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Predaje geografiju u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Iako mu osnovno zanimanje nema dodirnih točaka s novinarstvom, ovaj srednjoškolski profesor svoje slobodno vrijeme koristi za druženje s pisanom riječi. Prije sedam godina pokrenuo je i uređuje portal dobrkovici.com i kao plod toga iz tiska je izišla knjiga ”Dobrkovići kroz vrijeme”.

Bljesak.info