Momci s ‘Blata’ čuvaju duh Opela u Hercegovini!

Iz Zapadne Hercegovine stiže zanimljiva priča o momcima koje je okupila ljubav prema jednoj automobilskoj marki. Dečki su ekstremni fanovi Opela. Na području gdje haraju fanovi Mercedesa i BMW-a, oni su ljubav pronašli u starim modelima Opela poput Senatora, Mante, Ascone, Kadetta..

Vjerojatno nigdje na Balkanu nećete vidjeti više Manti, a koje su postale raritet čak i u rodnoj Njemačkoj, koliko ih ima na području Širokog Brijega. Mali grad, četiri Mante, svaka bolja od bolje.

Podsjeća nas to na slavne dane ovog automobila, osamdesetih i devedesetih godina, kada su mnogi opaki vozači na hercegovačkim drumovima „ravnali” krivine za volanom ovog vozila i kada je baš zbog toga nastala znamenita izreka „Cesta tisna, a Manta bisna!“ A o puno jačem Senatoru da ne govorimo!

Vratimo se mi današnjim ljubiteljima i čuvarima tradicije Opela u Hercegovini – zaintrigirani njihovim potezom da sa svojim limenim ljubimcima odu na put dug 2600 kilometara odlučili smo porazgovarati s njima, piše Bljesak.info.

“Klub je nastao doslovno iz grupe na WhatsApp-u gdje je bilo nas par”, kazali su nam.

Nekolicina vlasnika Opela koji su se povremeno družili, svoja iskustva, probleme i rješenja većinom su dijelili preko društvene aplikacije. Uvidjevši da je strast prema starim Opelima nemjerljiva, osnovali su i registrirali klub pod imenom “Opel Oldschool Club Hercegovina”. Službeno, postoje od prošle godine kada su registrirani u drugom mjesecu, a u svibnju su već organizirali susret ljubitelja marke OPEL koji je imao iznenađajuće dobar odaziv, te su gosti stigli iz čitave Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Druženje sa mobitela pretočilo se u redovne tjedne sastanke, dobrovoljna davanja krvi, roštilje, organizaciju događaja i naravno ‘šarafanje’ i sređivanje automobila.

U klub primaju samo stare Opel modele, sve poslije 1990. godine ne dolazi u obzir, a i do 90’te ide probrano društvo. Klub broji nekih 50-tak članova i trenutno su fokusirani na organizaciju svog drugog Opel susreta koji će se održati 8.8. 2020. godine u Posušju.

Na baš jedan takav događaj, godišnji sastanak ljubitelja Opela iz čitave Europe njih petorica su se uputila u Plzen, u Češkoj, udaljenom oko 1300 kilometara u jednom pravcu od Širokog Brijega.. Iako vjeruju svojim automobilima, ništa nisu prepuštali slučaju pa su sa sobom ponijeli prtljažnike pune rezervnih dijelova.

Predsjednik kluba Goran Čuljak je ujedno i ‘glavni mehaničar’, pa sve njihove ideje sprovodi u djelo. Od redovnog servisiranja do konverzije automatika na manualni mjenjač. Čemu konverzija, pitate se? Pa, jednostavno, nema „burnouta” bez ručnog mjenjača, a „paljenje guma“ starijim Opelima, pogotovo ako straga imaju jednostavniji „kruti ovjes” je milina!

Ipak na putu koji je trajao šest dana, prošli su kroz šest država bez ijednog kvara. Ni onog najmanjeg! 2600 kilometara u oba pravca. Rekli bi da Goran zna svoj posao vrlo dobro! Na događaju u Plzenu bilo je na stotine auta, a Hercegovci nisu ostali neprimijećeni.

Prije svega, organizatori su ostali oduševljeni kad su shvatili koliki su put prevalili, a Opel Manta B u vlasništvu Marka Lasića pokupila je treće mjesto u kategoriji najzanimljivije auto na skupu! Velika je to čast, ali na kraju krajeva takvi događaji se organiziraju isključivo zbog druženja i dijeljenja jednake strasti, poput događaja koji će se uskoro održati u Posušju.

Rekosmo već, nije to bilo tako davno, na cestama Hercegovine vladari su bili Mercedesi i Opeli. Svi ostali spadali su u drugu ligu. Danas su druga vremena, ali ekipa čuva plamen sjećanja na vremena kad je „Munja” na nosu značila strast za volanom i dugotrajno uživanje u njemačkoj kvaliteti.

Bljesak.info