Mogućnosti uvođenja poljoprivredne struke u Srednju strukovnu školu Posušje

Temeljem zaključaka sa sastanka održanog početkom travnja ove godine, između predstavnika Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP) i Općinskog načelnika Bage sa suradnicima, danas je u zgradi općine Posušje održan sastanak na temu: Mogućnosti uvođenja poljoprivredne struke u Srednju strukovnu školu Posušje.

Inicijativu UGP-a o potrebi uvođenja Srednje poljoprivredne škole u Posušju, obrazložili su predsjednik i dopredsjednik UGP-a Ivan Pavković i Pero Lončar, te član UO i GP za poljoprivredu Ante Pavković i tajnik Stjepan Bago. Poljoprivreda i stočarstvo su u svim strateškim razvojnim dokumentima općine Posušje i Županije ZH, navedeni kao temeljni ciljevi razvitka gospodarstva u općini i županiji. Isto tako, Analizom lokalnog tržišta rada s prijedlozima uvođenja novih zanimanja, koja je na Inicijativu UGP-a urađena prošle godine, predlaže se uvođenje škole za poljoprivrednog tehničara.

Za razvitak poljoprivrede i stočarstva, uz primjenu suvremenih znanja i tehnologija, neophodna je i stručna radna snaga, a mi takvih nemamo. U našoj županiji nema mogućnosti školovanja učenika tih zanimanja pa bi obrazovanje poljoprivrednih tehničara u našoj općini bilo od značaja, kako za našu općinu, tako i za druge općine u našoj županiji, stav je gospodarstvenika.

ugppos14052016

Ravnatelj Srednje strukove škole Posušje, Mario Knezović, nazočne je upoznao s mogućim tehničkim problemima oko eventualnog uvođenja poljoprivredne struke te ukazao na činjenicu da učenici i roditelji ne iskazuju dovoljan interes za takvom školom.

Na kraju sastanka, kojeg je ispred općine, vodio Mate Kovač, donesen je zaključak temeljem kojeg se Udruga gospodarstvenika obvezuje, početkom listopada ove godine, organizirati prezentaciju učenicima završnih razreda, u svim osnovnim školama u Posušju, s ciljem upoznavanja istih s poljoprivrednom strukom i mogućnostima obavljanja praktične nastave i zapošljavanja nakon završenog školovanja.

Nakon tih prezentacija i obavljenih anketa s učenicima, donijet će se odluka o eventualnom pokretanju inicijative prema Općinskom vijeću o uvođenju poljoprivredne struke u Srednju strukovnu školu Posušje, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

SirokiBrijeg.info