Moguć ishod na kraju kako je Mile sam sebe prebio (golom) – Tužiteljstvu treba živi svjedok ili materijalni dokaz

Uprkos činjenici da je Tužiteljstvo ŽZH proteklih mjeseci saslušalo više od 121 svjedoka, te prikupilo mnogobrojne dokaze, istraga koja se odnosi na rođendansku zabavu na kojoj je Mile Soldo iz Širokog Brijega na misteriozan način teško ozljeđen, još nije okončana.

Da u ovom slučaju još nije donesena odluka u smislu prekidanja istrage ili pak podizanja optužnice protiv osumnjičenog za Faktor je potvrdio i Josip Aničić, službenik za odnose sa javnošću Tužiteljstva ŽZH.

Dvije verzije događaja

Soldo je sa ozljedama lica i glave završio u bolnici u noći sa 8. na 9. listopada 2016. godine kada je zadobio teške ozljede na rođendanskoj zabavi. Međutim, kako je ozljeđen, do danas nije utvrđeno. Prema prvim neslužbenim informacijama koje su danima kružile u Širokom Brijegu, maloljetnika je brutalno pretukla grupa mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna.

Prema drugoj verziji priče, Soldi je na glavu pao željezni gol i tako je zadobio ozljede lica. Svjedoka ni jednog niti drugog nije bilo, a ni sam Soldo se ne sjeća šta se zapravo dogodilo.

Nakon što je vijest o događaju plasirana u javnost, u Širokom Brijegu se digla poprilična buka u vezi sa slučajem i “šutnjom” MUP-a ŽZH o ovom slučaju. Vrhunac su bili prosvjedi, koji su održani na gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. studenog 2016. godine. Tada je javnost tražila ostavke odgovornih i hitno rješenje slučaja.

– U periodu od kada je Tužiteljstvo ŽZH zaprimilo predmet, poduzete su sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi s ozljeđivanjem tada maloljetnog Solde. Saslušan je ukupno 121 svjedok. Od tog broja u Tužiteljstvu ŽZH saslušana su 72 svjedoka (između ostalih i svi policajci PU Široki Brijeg (14), svi uposlenici SKB Mostar i SKB CUM Mostar (23); od toga devet doktora i 14 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara, uposlenici DZ Široki Brijeg, koji su na bilo koji način bili involvirani u ovaj događaj, bez iznimke. Saslušan je i Mile Soldo i njegovi roditelji – kazao je Aničić za Faktor.ba.

Prikupljen je i veliki broj materijalnih dokaza, te su obavljena mnogobrojna vještačenja.

Vještačenje ozljeda

– Vještačenja su se odnosila na utvrđivanje sadržaja izuzetih mobilnih uređaja, utvrđivanja prisustva alkohola u krvi, utvrđivanje prisustva opojnih droga, lijekova, utvrđivanje vrste i težine svake pojedine tjelesne ozljede, mehanizam i način nastanka tjelesnih ozljeda, utvrđivanje sposobnosti sjećanja i rekonstruiranja samoga događaja, da li je štetni događaj u kojem je Mile Soldo zadobio tjelesne ozljede mogao izazvati amneziju kod njega, utvrđivanje postojanja eventualno psiholoških posljedice zbog događaja s rođendanske zabave, utvrđivanje prisustva krvi na predmetima izuzetim s mjesta događaja, kao i na predmetima izuzetim od Solde, izuzimanje uzoraka brisa bukalne sluznice i utvrđivanje DNK profila osoba te komparacija sa tragovima izdvojenim sa izuzetih predmeta – precizirao je Aničić.

Uprkos svemu, istražitelji ni za čak 14 mjeseci, koliko istraga traje, nisu uspjeli dobiti jasnu sliku o onome što se dogodilo kritične večeri.

Na pitanje o dosadašnjim rezultatima, mogućim uzrocima povređivanja, Aničić nije mogao odgovoriti.

– Govoriti o sadržaju dokaza i rezultatima, dok se još poduzimaju radnje, nemoguće je – kaže Aničić.

Budući da se u javnosti dosta spekuliralo i o samoozljeđivanju, Aničića smo pitali je li moguće i takvo razrješenje slučaja.

– Sve je moguće. Međutim, tužilaštvu treba živi svjedok i/ili materijalni dokaz. Samo na tome se može zasnivati odluka tužitelja – objasnio je Aničić.

Faktor.ba