Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Mladi snage krenule u uređenje Širokog Brijega sa prvom akcijom “Dogana bez smeća“

Mladi snage krenule u uređenje Širokog Brijega sa prvom akcijom “Dogana bez smeća“

0
Mladi snage krenule u uređenje Širokog Brijega sa prvom akcijom “Dogana bez smeća“

Vijeće mladih Grada Širokoga Brijega, skupa s Odredom izviđača i Asocijacijom srednjoškolaca iz Širokoga Brijega, u subotu je izvelo akciju čišćenja vanjskih površina na prostoru Duhanske stanice u Širokom Brijegu.

Akcija je izvedena pod nazivom “Dogana bez smeća“, a tijekom dana u njoj je sudjelovalo više od 20 volontera. Inicijativa je podnesena od strane nekolicine mladih iz Širokoga Brijega, a najviše se komentiralo o tome kako je Dogana postala deponija smeća u centru grada.

Cilj ove akcije je skrenuti pažnju gradskih vlasti i privatnika u gradu na situaciju koja se događa na ovom prostoru, povesti inicijativu da se pokuša iznaći odgovarajuće rješenje za ovaj prostor. Ako već nije moguće govoriti o nekom renoviranju i stavljanju cijeloga kompleksa u funkciju, onda barem možemo govoriti o nekom parku i uređenju parkinga, koji je trenutno u katastrofalnom stanju, na ovoj površini, izjavio je za portal Jabuka.tv David Naletilić, predsjednik Vijeća mladih Grada Širokoga Brijega.

Kako dodaje Naletilić, ovo je prva inicijativa ovoga tipa, ali mladi su i prije prepoznavali potencijal Duhanske stanice jer se nekoliko godina radilo na izgradnji Dogana kulturnoga centra, koji je nažalost demoliran i uništen od strane nepoznatih počinitelja.

Ovi mladi stanovnici Širokoga Brijega danas su uređivali vanjske površine na prostoru Duhanske stanice, da park bude barem malo prihvatljiviji stanovnicima, a sljedeće što će raditi je uputiti inicijative prema Gradu i građevinskim tvrtkama da nekim dogovorom i sredstvima osiguraju uređenje ovoga područja.

Andrea Vukoja, predsjednica Asocijacije srednjoškolaca u BiH, za portal Jabuka.tv istaknula je da je ovo jedna u nizu akcija kojima srednjoškolci i drugi mladi rade za javno dobro i uređenje Grada Širokoga Brijega.

Ja sam jako sretna i ponosna na ove akcije. Stanovnici Širokoga Brijega, nažalost, nisu jako osviješteni po pitanju smeća i mogućnosti u ovome gradu. U prošloj akciji pokupili smo nevjerojatne količine smeća i nadam se da će ova akcija svratiti pažnju na ovaj prostor, rekla je Andrea Vukoja, dodajući da bi voljela da ovom mjestu nastane neki park ili proširenje parkinga, a u pozadini zamišlja rekreacijski centar za mlade Širokoga Brijega.

Projekt je podržalo nekoliko tvrtki i organizacija iz Širokoga: Binvest, Lukas Nakić, Sjemenarna, JKP Čistoća, Vatrogasci, Gril Kod Tije i Grad Široki Brijeg.

Jabuka.tv