Mještani Jabuke unatoč probijanjem ceste do crkve i dalje “ni na nebu, ni na zemlji”

GRUDE – Da granice itekako mogu zagorčati život ljudima, potvrđuje slučaj mještana Jabuke, naselja na padinama biokovskog masiva, koje pripada općini Grude.

Raspadom bivše države mještani Jabuke našli su se ni na nebu ni na zemlji. Većina po tradiciji privređuje u RH. Obično rade sezonske poslove, bave se ribolovom, ugostiteljstvom… Da bi mogli raditi, prijavljuju se u gradovima u kojima privređuju, no, to s druge strane podrazumijeva da ne mogu izvaditi malogranične propusnice, jer su im mjesta boravišta u Hrvatskoj, izvan malograničnog pojasa.

Problemi tu tek počinju ili završavaju, ovisno o kutu iz kojega se gleda. Da bi stigli do rodne kuće gdje žive izvan sezone, valja im potegnuti zaobilazno na Vrgorac četrdesetak kilometara… To je samo dio problema preostalih tridesetak žitelja sela Jabuka, a o drugim koji također proizlaze iz “oživjele” granične međe, a vezani su uz normalnu komunikaciju između naselja i crkve, piše Verčernji list BiH.

Naime, mještani su godinama imali problema pri dolasku u crkvu, jer je na pola puta bio punkt hrvatske policije. Kako se službena tijela u BiH nisu pretrgla oko zaštite, sami su se borili kako su znali i umjeli, prepirali se i plaćali kazne. Nova faza mještana ubave Jabuke, koja je postala prava “jabuka razdora”, bila je želja da preko teritorija BiH naprave put do crkve, kako više ne bi imali problema s hrvatskom graničnom policijom.

Nakon višegodišnjeg moljakanja, općina Grude je nedavno probila 800 m ceste, ali kako stvari stoje, time je riješen samo dio problema, a evo i zašto: – Cesta je dobra, obećali su nam i tampon. Hvala svima koji su pomogli oko izgradnje. Bilo je tu ‘drž’ nedaj’, ali dobro je sad, lakše možemo do crkve, ali opet glede toga nismo sto posto sigurni”, komentar je Ivana Rose kojeg smo sreli u šetnji novoprobijenom dionicom koja Jabuku spaja s asfaltnom cestom prema crkvi.

Zahvaljujući izgrađenoj cesti, Ivan je uzorao njivu i sprema se na sadnju 650 kg krumpira, a da, “stvar” nije legla, potvrđuju i njegovi mlađi sumještani imenjaci – Milenko Roso i Milenko – Mićko Roso i dalje su nepovjerljivi, ističu da u suštini ništa nije riješeno: – Nema onih scena kao nekad, sada kada je probijena cesta, malo je popustilo, ali opet nisi siguran kada će te hrvatski graničari zaustaviti i “opaliti” kaznu od 600 kn pa dokle im se svidi. Cesta je dobro došla za obradu zemlje, jer mi nismo mogli doći do naših njiva, morali smo preko Mijaca, pa posljednjih 15-ak godina zemlja nije rađena. Oni su svoju radili iako je na našem terenu, na području BiH, jer su imali svoju policiju”, kažu uglas, dok Roso naglašava:

– Napiši ti slobodo da je ovo terorizam. Živi cirkus. Vidiš kako je godinama bilo, oni su mogli na svoje njive koje su u BiH, a mi nismo jer nam nisu dopuštali koristiti cestu koja, po meni, pripada Jabuki. Veliki je ovo problem, ako se nešto ne riješi, vrlo brzo Jabuka će se raseliti, smatra Milenko. Na molbu mještana pokušali smo doznati koji je daljnji smjer za rješavanje njihovog problema, neslužbeno su nam kao adrese sugerirani Ministarstvo veza i Ministarstvo sigurnosti BiH, kojima bi se mještani trebali obratiti da se preciznije utvrdi granična međa, jer mještani Jabuke tvrde da su neke kuće u Mijacima na teritoriju BiH?! To bi značilo da su svi problemi koje su imali proteklih godina bili bezrazložni.

Dušan Musa / Večernji list BiH