Mitovi i zablude o sigurnosti na Internetu

Danas niti jedan mobilni uređaj, PC ili server nisu sigurni od hakera zlonamjernika i njihovih napada. Postoji nekoliko mitova vezanih uz sigurnost na Internetu za koje nam se učinilo da bi ih trebali demistificirati i podsjetiti vas na neke osnove.

Koji su to mitovi i zablude o sigurnosti na Internetu?

Surfanje bez ostavljanja virtualnog traga

Mnogi današnji web preglednici nude incognito ili privatni način rada za surfanje. No, to ne znači anonimnost i nevidljivost. Samo svoje tragove po Internetu svodite na manju količinu. U tom slučaju se povijesti pregledavanja web stranica ( URL-ovi) ne pohranjuje u pregledniku, ne sprema se zapisnik preuzetih datoteka i HTTP kolačići (engl. cookies) brišu se čim zatvorite web preglednik.

Ali, ako je netko imao mogućnost vidjeti vašu IP adresu MAC adresu (fizička adresa) pametnog telefona ili računala, pa čak i server log tražilice, te podatke može koristiti da vas pronađe ili prati.

elite li svesti tragove na minimum, globalni nadzor na Internetu i biti anonimni u internetskoj komunikaciji tada koristite proxy TOR mrežu. Međutim, upotreba TOR-a ima i tamnu stranu.

Bez uključenog GPS-a nema praćenja uređaja

Ako imate isključen GPS to ne znači da vaš uređaj ne može bit praćen. Tako dugo dok je pametan telefon povezan s baznom stanicom mobilnog operatora (ili Wi-Fi baznom stanicom), iz mrežne infrastrukture može se pratiti njegov položaj pomoću identifikacijskog broja (eng. cell ID), i dobiti točne geografske koordinate.

Jake lozinke su dovoljno sigurne

Na neki način jaka lozinka (kombinacija više od 15 znakova, brojeva i simbola) nudi visok stupanj sigurnosti. Ipak sigurnosni stručnjaci preporučuju dodatno zaštititi račun uporabom dvostruke ili dvostupanjske autentifikacije. U biti to je dodatni podatak, ili dodatni kod za provjeru koji radi kao pomoćni obrambeni zid . Tako, čak i ako hakeri znaju lozinku još uvijek ne mogu pristupiti vašem poštanskom sandučiću ili provesti neku internet transakcije bez dodatne provjere, odnosno obavještavanja stvarnog vlasnika.

Antivirusna zaštita nije potrebna ako ne pristupamo nesigurnim lokacijama

Mnogi vjeruju da je jednostavno zdrav razum dovoljan da ostanu zaštićeni od zlonamjernog softvera, krađe identiteta i tako dalje. Jednim manjim dijelom su u pravu. Onim većim nisu. Nažalost postoji mnogo zlonamjernih napada i ranjivosti koje nisu vidljive. Možemo pristupiti sigurnim, savršeno legitimnim web stranicama, ali negdje u nekoj reklami ili i pop-up oglasu je ipak skriven malware. Zlonamjerni softver i njihove metode širenja u stalnoj su evoluciji. I samo zato što se ne može uočiti, ne znači da ne postoji.

Danas je i poveća opasnosti koju predstavljaju financijske krađe od strane zlonamjernih programa. Često zlonamjerne aktivnosti ostaju skrivene dok sakupljaju dragocjene podatke financijskog poslovanja. Ponekad može proteći dan ili čak više mjeseci dok problem ne ispliva na površinu.

Antivirusna zaštita štiti od cyber-napada

Nažalost ta tvrdnja ne stoji jer 100 posto sigurnost ne postoji. Ako imate instaliranu antivirusni paket samo ste manje osjetljivi na financijske krađe, zlonamjerne programe i druge napade. Zato je mudro nadograđivati softver na najnoviju verziju. Tako će podaci biti bolje zaštićeni.

Ako na društvenim mrežama komuniciramo samo s prijateljima tada su one sigurno mjesto

Nema sumnje, društvene mreže su popularne i možete se kladiti da su cyber lopovi tamo. Oni mogu namirisati potencijalne nove žrtve. Imaju lažne profile i razvijene svoje trikove za pojedine mreže kako bi prikupljali podatke. Zato nikada dovoljno opreza.

Nisam poznata faca da budem interesantna meta za cyber napadače

Stvarno? Mislite da niste interesantna meta? Ne budite naivni. Iako ne ulazite u skupinu bogatih i slavnih, top managera ili članova Upravnog odbora neke tvrtke – ne znači da ste nezanimljiva osoba i nevidljiva za prijetnje. Hakerima su sve vrste podataka zanimljive, pa čak i oni podaci za koje mislite da su beznačajni. Svaki podatak ima svoju cijenu i kupca.

Preporucamo.com