Misom i procesijom proslavljen blagdan sv. Kate u Ljubuškom

Procesijom kroz uže središte Ljubuškog danas su brojni vjernici obilježili blagdan svete Kate, djevice i mučenice, zaštitnice Ljubuškog.

Nakon procesije, predvođene crkvenim službenicima i framašima koji su nosili kip sv. Kate, uslijedilo je svečano misno slavlje u crkvi sv. Kate koje je predvodio fra Petar Ljubičić.

Fra Petar je u svojoj nadahnutoj propovijedi vjernicima koji su se okupili iz ljubavi prema svetoj Katarini, objasnio da ona, kao i drugi sveci, stoji kao uzor koji nam pokazuje kako svoj život predati Kristu.

Tako je propovijed započeo pričom o medicinskoj sestri Suzani koju su novinari pitali koja je njezina najveća želja.

„Bili su iznenađeni njezinim brzim odgovorom; „Moja najveća želja bi bila susresti moga spasitelja Krista koji mi govori da sam za svoga zemaljskoga života za Njega nešto dobro učinila“.

Ove jednostavne riječi bolničke sestre Suzane pokazuju kako je shvatila u čemu je bit života. Ona je u svakom bolesniku gledala samoga Isusa Krista“, rekao je fra Petar i poručio kako je upravo život u službi drugih najveći poziv.

To je put u svetost. Put kojim su išli sveta Katarina i drugi sveci.

„O svecima se danas malo govori, a oni su izvanredni ljudi, najnormalniji ljudi. Oni su se odazvali Božjem pozivu, nije to bio lak poziv. Mukotrpan je i težak, kalvarijski put za onoga tko se odluči slijediti Boga, a sveci su nam uzor kako i mi možemo slijediti Krista ako se odvažimo i darujemo Njemu svoj život. Svaki onaj tko se odluči ići za Isusom Kristom, On će nam pomoći i dati snage. Sveci nam pokazuju kako svatko onaj tko je slab i grešan, ako se odrekne grijeha i pokaje se za njih i odluči se za Boga, može ići sigurnim putem spasenja. Svetac može biti svaki onaj tko se trudi svakog dana vršiti volju Božju. A što je volja Božja? To je njegov vječni plan koji on ima s nama, sa svim ljudima. Potrebno je shvatiti da ti je Bog najvažniji u životu, da si stvoren od Njega, da te On neizmjerno ljubi. I ti mu pokaži svoju ljubav! I ako to radimo svakog dana, živimo Božju riječ, tražeći volju Božju, vršeći je, onda si svet ili si na putu da to postigneš“, poručio je u propovijedi fra Petar.

On se također osvrnuo i na život svete Kate te je kroz njezin životni primjer ali i kroz priče o obraćenicima iz Međugorja govorio kako Bog daje snagu onima koji ga se odluče slijediti, olakšava im slijediti Ga.

Pred kraj svečanog misnog slavlja, humački gvardijan fra Dario Dodig se zahvalio fra Petru, i svim svećenicima koji su danas, ali i u tri dana trodnevnice pomogli obilježiti blagdan sv. Kate, kao i pjevačkom zboru, framašima, ministrantima i svim vjernicima.

Osim središnjeg misnog slavlja, na današnji blagdan sv. Kate jutros je u Ljubuškom bila i rana misa u 9 sati, a večeras je večernja misa u 18 sati.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški