Iako je u ponedjeljak još uvijek bilo nekih nedoumica u utorak je ipak sve razjašnjeno – žitelji Bosne i Hercegovine mogu ući u Republiku Hrvatski a da ne moraju u četrnaestodnevnu samoizolaciju. Očekivano, iz susjedne zemlje napominju kako ne mogu nesmetano ući svi koji žele ali izuzetci koji mogu su dosta široko definirani tako da u biti u Hrvatsku može ogromna većina žitelja. Ono što je možda u ovom trenutku na naše državljane najvažnije – oni koji imaju uplaćen turistički aranžman ili vlastitu nekretninu na moru mogu uživati na odmoru bez straha od samoizolacije. Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući otvaranje granice prema BiH pojasnio je da su iz te zemlje zabilježili osam slučajeva zaraze i sedam kontakata dok je iz drugih zemalja zabilježen veći broj slučajeva pa je stoga otvorenost prema BiH logična.

Aplikacija ‘Enter Croatia’

–Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije ‘Enter Croatia’, pojasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske. On ne očekuje dodatne probleme zbog otvaranja granice s BiH jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH. Uz to, kaže kako stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere. Na pitanje je li ovakva odluka donesena zbog birača iz BiH, Božinović je rekao da su od prvog dana sve radili u skladu s preporukama Europske komisije te da državljani članica EU predstavljaju posebnu kategoriju.

Građani BiH koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Hrvatsku, trebaju se najaviti putem online aplikacije entercroatia.mup.hr te ostaviti potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima.

Osobama koje ispunjavaju uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Obrazac koji se treba ispuniti možete pogledati OVDJE

NAPOMENA: Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske državljani Republike Hrvatske koji žive u Županiji Zapadnohercegovačkoj, (Bosni i Hercegovini) i drugim državama mogu nesmetano ući u Republiku Hrvatsku bez mjere samoizolacije i ne trebaju popunjavati navedeni Obrazac.

Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine.

SirokiBrijeg.info