Miroslav Kutle među najtraženijim tajkunima Hrvetske

Nekadašnji tajkun Miroslav Kutle , koji se nalazi u bijegu u našoj Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj se ponovno našao na meti državnog odvjetništva koje ga je u posljednjem slučaju optužilo da je iz svoje bivše tvrtke Dione fiktivnim ugovorima na ime pozajmica izvukao više od 120 milijuna kuna, izvijestila je Hina.

S obzirom da je 59-godišnji Kutle višemilijunske iznose izvlačio od 1994. do 1998. za vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ga osim za zlouporabe u gospodarskom poslovanju tereti i zbog ratnog profiterstva i nedjela iz pretvorbe i privatizacije.

Kutlu se tereti da je novac Dione transferirao u 23 tvrtke povezane s njegovom tvrtkom za upravljanje holding društvima i drugim tvrtkama. Kutle je bio i predsjednik skupštine Dione iz koje se izvlačio novca, a nakon 1995. predsjednik nadzornog odbora u toj tvrtki, izvijestilo je državno odvjetništvo navodeći samo dob osumnjičenika.

Tužiteljstvo sumnja da je više od 147 milijuna kuna plasirao za navodno poboljšanje solventnosti 23 tvrtke jer je znao da ta društva nisu i neće biti u financijskoj mogućnosti vraćanja sredstava.

Izvlačenje novca prikrio je prikazujući prijenos novca kao kreditiranje koje do danas nije vraćeno oštećenoj tvrki u ukupnom iznosu višem od 120 milijuna kuna koliku je korist sebi navodno pribavio.

Kutlu se u Hrvatskoj tereti zbog više slučajeva gospodarskog krminala, a za njim je krajem 2010. raspisana Interpolova tjeralica jer se u jednom od suđenja u slučaju “Gradski podrum”, koji je u međuvremenu razdvojen na dva predmeta, nije pojavljivao na raspravama.

Hina