Ministrice Mikulić evo ovi iz osnovnih škola ŽZH najavili novi jednosatni štrajku upozorenja za četvrtak 16. veljače

Predsjedništvo Sindikata je na sjednici održanoj 13. veljače 2017. donijelo Odluku o štrajku upozorenja koji će se održati u četvrtak 16. veljače 2017. godine I. (prvi) školski sat u svakoj smjeni u svim osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Razlozi za štrajk su sljedeći:

1. Zastoj u pregovorima o Prijedlogu kolektivnog ugovora
2. Neisplata naknada za topli obrok i putne troškove za radne nenastavne dane u siječnju 2017.
3. Neisplata dugovanja po regresu za 2015. i 2016. godinu
4. Nepoštivanje važećeg Zakona o osnovnom školstvu ŽZH
5. Neisplata dugovanja po izvršnim presudama
6. Kašnjenja u isplati honorara
7. Nedonošenje jedinstvenog pravilnika o prijemu djelatnika i pravilnika o tehnološkom višku
8. Podrška kolegama srednjih škola i zaposlenicima MUP-a u ostvarivanju njihovih prava

Još jedan štrajk upozorenja u vrlo dugačkom nizu. Znakovito je da su se dogodili za mandata aktualne političke opcije. Nisu radom aktualne Vlade nezadovoljni samo prosvjetni djelatnici, iako jedino oni glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo. Vlada ne vodi računa o mnogim sastavnicama našega društva, ne poštuje važeće zakone, oteže sa donošenjem nove zakonske regulative, prikraćuje uposlenike u javnim službama za njihova osnovna zakonom zajamčena prava.

Naše strpljenje je pri kraju, poslali smo mnogo zahtjeva za sastanke upućenih na Vladu te ministarstva obrazovanja i financija, ali odgovora nema. Nažalost, oni koji bi trebali svoj posao obavljati predano, ozbiljno i odgovorno ne pokazuju dobru volju da se sjedne za stol i pokuša pronaći rješenje za niz problema koji muče prosvjetne i druge djelatnike kojima je Vlada ŽZH poslodavac. Stoga ovim putem pozivamo učenike i roditelje da pokažu strpljenja i razumijevanja za naša nastojanja da se izborimo za svoja temeljna ljudska i radna prava.

Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH