• Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je. Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO. Kaznenu prijavu protiv mene podnio je administrator jednog portala iz Hercegovine i već se tri godine protiv mene i moje obitelji vodi neviđena hajka iza koje stoji paraobavještajni sustav koji me želi diskreditirati jer obnašam visoke dužnosti – kazao je jučer u svojoj obrani na splitskom Općinskom sudu Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, kojem se sudi po optužnici ODO-a Split za prijevaru.

Tereti ga se da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar.

ODO smatra da svjesno HZMO-u nije prijavio svoje zaposlenje u Federaciji, i to u “cilju da nezakonito prima invalidsku mirovinu”, te je državu oštetio za 95 tisuća i 491 kunu.

– Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga trebam li izvijestiti HZMO. Rečeno mi je da je dovoljno da izvijestim Mirovinsko u Hercegovini i to sam i napravio. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja RH. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Ovdje se ne radi samo o meni, već o velikom broju ljudi, a nitko ne postavlja pitanje je li rješenje Ministarstva branitelja bilo zakonito. Pa i Upravni sud u Splitu je utvrdio da nemam nikakvih dugovanja prema HZMO-u. Uistinu sam tužan kao branitelj, tužan jer netko donese rješenje da niste sudjelovali u obrani države i ispada da sam ja sam sebi dodijelio čin i odlikovanja, a ne prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Meni je savjest čista, ne osjećam se odgovornim ni krivim i poštovat ću svaku odluku koju donesete – kazao je Boras sucu Anti Unkoviću.

Zamjenica ODO-a Silvana Kardum je, pak, u svojoj završnoj riječi istaknula da je HZMO proveo postupak i da je liječničko povjerenstvo vršilo procjenu Borasove sposobnosti za djelatnu vojnu službu, odnosno radne sposobnosti, i da su 9. studenoga 1998. godine donijeli rješenje kojim mu se priznaje invalidska mirovina.

– U tom je rješenju navedeno da je u roku od 15 dana dužan prijaviti HZMO-u svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na njegovo pravo, a jedna od tih okolnosti je i stupanje u radni odnos. On je zasnovao radni odnos, a to nije prijavio, očito vjerujući da za to u Hrvatskoj nitko neće saznati. Okrivljeni je i prije ovog inkriminiranog razdoblja nezakonito primao mirovinu jer je bio zaposlen u Federaciji BiH, ali je, nažalost, za to razdoblje nastupila zastara prije podnošenja kaznene prijave – kazala je Kardum.

Odvjetnik Karlo Novosel, koji, uz splitskog kolegu Hrvoja Krištu, brani Borasa, istaknuo je da njihov branjenik nije mogao dovesti u zabludu HZMO jer su oni znali za ukidanje njegova statusa budući da je Ministarstvo rješenje dostavilo HZMO-u. Pozvali su se i na svjedočenje Ivana Domjanovića, bivšeg šefa splitske ispostave HZMO-a, koji je svjedočio da su od središnjice i nakon rješenja Ministarstva branitelja dobili naputak da se isplate mirovina nastave.

Presuda se očekuje sljedećeg tjedna.

Vladimir Urukalo / SlobodnaDalmacija.hr