Odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jednoglasno je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH – izjavio je novinarima nakon sjednice ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da se ovom odlukom utvrđuje raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo financiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 milijuna specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti konvertibilne marke po važećem tečaju na dan povlačenja sredstava.

Dodao je da će Ministarstvo financija i trezora izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo financiranje, sukladno Odluci Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memoradumu o razumijevanju u sljedećim omjerima – 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 županija; 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Bevanda je rekao da otplatu duga vrše entiteti i Brčko Distrikt, sukladno zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim financijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

–Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku. Potpisnik ove odluke će biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija – dodao je Bevanda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se usvojena odluka razlikuje u odnosu na prethodnu, kazao je da je ovo treći put da pokušavaju na Vijeću ministara donijeti odluku.

–U članku koji kaže da je 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 županija, u prvoj odluci je bilo isto ovako napisano, bez ovih županija. Onda je bio podčlanak da će se sredstva koja pripadaju Federaciji dijeliti 50 posto Federaciji i 50 posto županijama – pojasnio je ministar Bevanda.

Na novinarsko pitanje dokle se došlo u izradi budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazao je da je Ministarstvo financija godinu dana bilo bez proračunskog zahtjeva iz Predsjedništva BiH.

–Pa kada je došao u drugom mjesecu smo radili danonoćno i dali nacrt proračuna Vijeću ministara. On je usvojen većinom glasova, otišao na Predsjedništvo BiH i pred kraj četvrtog mjeseca vraćen da se prilagodi uvjetima pandemije. Rekao sam da je to jedno čisto tehničko pitanje, ničim vezano s politikom – kazao je Bevanda.

Napomenuo je da se sa skoro 100 proračunskih korisnika vrše dodatni pregovori i proračun završava.

On je kazao da ih je na kraju današnje sjednice ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić informirao da će danas podnijeti neopozivu ostavku.

–Ja sam i na samoj sjednici rekao da mi je žao, jer je bio jedan od rijetkih ljudi u Vijeću ministara BiH koji se držao principa – naveo je ministar Bevanda.

SirokiBrijeg.info