Milicija iz Ljubuškog po naređenju drugova iz Centralnog komiteta provodila demokratsku represiju

LJUBUŠKI – Tijekom jučerašnjeg dana MUP ZHŽ-a je objavio priopćenje “T.B. Osumnjičen za izvršenje kaznenog djela oduzimanje tuđe pokretnine ( Kaznena prijava jer je prisvojio dokumente koji se odnose na natječaj za mjesto direktora JP Parkovi ) koje, istina jednostrano, prikazuje skandaloznu razinu nezakonitosti, manipulacije i zloporabe institucija u svrhu obračuna s nepoćudnim pojedincem i intervencije u natječaj za direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški.

Tim povodom je T.B. reagirao, pa reagiranje istoga prenosimo u cijelosti:

“Ponovno se lome koplja i rade nezakonitosti oko natječaja za direktora u JP Parkovi. Kao i prošli put, kada je jednom od kandidata, protivno zakonu i natječajnoj proceduri, otvorena natječajna dokumentacija, na što nisu reagirale nadležne institucije, ovaj put se otišlo korak dalje te se u eliminaciju jednog od kandidata uključio i MUP ZHŽ i Tužiteljstvo ZHŽ. Tijekom prošlog natječaja profitirao je Vedran Markotić, a i ovaj put se pokazalo kako Markotićeve ranije izjave o kontroliranju Tužiteljstva ZHŽ nisu bez temelja. Koordinirana akcija županijskih institucija usmjerena ka eliminaciji nepoćudnih kandidata je urađena u najboljoj maniri bivšeg sustava.

Pokušaj zastrašivanja i ponovnog namještanje natječaja za rukovodeću poziciju u JP Parkovi putem nepostojećeg kaznenog djela, nezakonitog zadržavanja i samovolje od strane umreženih institucija i predstavnika političke vlasti u općini Ljubuški nas vraća u neka stara vremena kada su uvezani “organi vlasti” pakirali, kriminalizirali i eliminirali nepoćudne. Tada su institucije bile “nenarodne”, tužiteljstvo je štitilo jednopartijski sustav i revolucionarne stečevine a policija je batinama utjerivala “pravdu”, radeći bez naloga, po vlastitom nahođenju ili telefonskom pozivu “druga na položaju”.

Ovaj put su nezakonito upotrijebili sve poluge vlasti, koje su se, do jučer, pripisivale starom nedemokratskom jednopartijskom sistemu, u pokušaju očuvanja kontrole nad JP Parkovi, a usput i eliminacije nepoćudnog T.B., koji je, očito, problem i za MUP ZHŽ, Tužiteljstvo ZHŽ. Povijest se ponavlja, ovaj put kao farsa.

Dijelom su smiješne, ali i zabrinjavajuće aktivnosti kojim se nepućudni pojedinac optužuje za “otuđivanje dokumentacije”, na koju ima zakonsko pravo i koju mu je uredno kopirana i uručena.

Smiješno je i prozirno lažno svjedočiti kako je otuđena dokumentacija, nakon što ste ju kopirali i uručili, jer ako ju niste željeli dati, ne bi ju ni kopirali, i ne bi vam trebalo četiri sata da progledate i odlučite što vam je činiti. Smiješno je optuživati nekoga za nešto na što ima zakonsko pravo ali je zabrinjavajuće što su takve optužbe prihvatili i “nadležni organi”.

Zabrinjavajuća je aktivnosti institucija koje koordinirano kreću u obračun, koristeći silu i samovolju uz skandalozno neznanje i nepoštivanje zakonskih propisa i osnovnih ljudskih prava.

Kronologija:

“Osumnjičeni” T.B. (51) se uredno i pravovremeno prijavio na otvoreni natječaj za direktora JP Parkovi d.o.o. i, kao kandidat, je imao zakonsko pravo uvida u natječajnu dokumntaciju i dobijanje iste u kopiji. Dokumentacija je, od strane djelatnika JP Parkovi Srećka Mandića uredno kopirana i uručena T.B., nakon čega se T.B. udaljio iz prostorija JP Parkovi.

Što se, u međuvremenu dešavalo unutar JP Parkovi, nije znano, ali je očito kako su zvona zazvonila na uzbunu, pa su proradili telefoni i spletkari.

Četiri sata nakon uredne predaje dokumentacije, djelatnici PU Ljubuški su, telefonskim putem, pozvali T.B., i po njegovom dolasku u prostorije PU Ljubuški, od istog su, i prije davanja iskaza, zatražili spornu dokumentaciju, te onemogućili slobodno kretanje, iako za ništa od toga nisu imali nalog, tj. takvo postupanje nije zatražila ni jedna od za to nadležnih institucija. Takvom samovoljom su narušena ljudska prava i teško je prekršen zakon. Na sve propuste u postupanju policisjki djelatnici su upozoreni od strane branitelja “osumnjičenog”.

Policijski inspektori PU Ljubuški su, izvan svojih ovlasti i ne poštujući zakonsku proceduru, htjeli provesti, po svojoj volji ili po zapovijedi, postupak uzimanja iskaza, prijeteći uhićenjem, pretresom mjesta boravišta, a da za ništa od toga nisu imali zakonom propisani zahtjev dežurnog tužitelja ili suda. Nakon operativne akcije policijski službenici nisu napisali službenu zabilješku temeljem koje bi postupio dežurni tužitelj, što su i sami priznali pred braniteljem “osumnjičenog”, a sve je, u telefonskom razgovoru, potvrdio i dežurni tužitelj.

Maltretiranje T.B. je nadgledao Stanislav Nižić (zamjenik načelnika krim policije Miroslava Galića), što govori kako je zapovijed o nezakonitom postupanju i maltretiranju građana došla od vrha Krim policije.

Izjave glasnogovrnika MUP-a ZHŽ-a (Damir Čutura), su netočne, osim činjenice da je T.B., odmah po pozivu, dragovoljno pristupio u prostorije PU Ljubuški. O nezakonitom postupanju policijskih službenika nije rekao niti riječi.

Zbog lažnog prijavljivanja i svjedočenja, prijavljen je tajnik JP Parkovi Srećko Mandić. Također, zbog kršenja ljudskih prava i bespravnog zatočenja u prostorijama PU Ljubuški, protiv postupajućih ispektora (Miloslav Bulić, Tomislav Primorac i Damir Dugandžić), će biti zatraženo zakonom predviđeno procesuiranje.

Zbog kršenja natječajne procedure, tijekom jučerašnjeg dana, kazneno su prijavljeni članovi Nadzornog odbora JP Parkovi (Mladen Bebek, Slaven Planinić, Andrija Mucić), za zlouporabu ovlasti i položaja, nesavjestan rad u službi i diksriminacije prilikom zapošljavanja.

Vidljivo je koliko je kontrola nad JP Parkovi bitna, i koliko problem institucijama i politici predstavljaju nepoćudni pojedinci, te na što su sve spremni umreženi moćnici. Institucije koje su obavezne provoditi zakon i samozvani narodni zaštitnici su, preko svih granica, spremni zlorabiti svoje ovlasti i moć, ne bi li zaštitili svoje položaje. Scenario i operativna provedba već viđana na ovim prostorima, očito ne i povučena iz uporaba”.

Osumnjičeni T.B. (Tihomir Bradvica)