Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović jučer, 05. veljače, održao je sastanak s predsjednicima Središnjih udruga HVO-a. Ovaj sastanak, kako Republika doznaje, održan je samo četiri dana nakon njegovog posjeta Zagrebu gdje su se on i Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sastali s predsjednikom HDZ-a Hrvatske Tomislavom Karamarkom, kao i premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjedateljem Sabora Žerkom Reinerom.

Kako “Republikainfo” doznaje, nakon sastanka sa Karamarkom u središnjici HDZ-a uslijedio je još jedan “neformalni sastanak” o kojem javnost nije izviješćena i to s generalom HVO-a Mijom Jelićem, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine.

Kako se neslužbeno doznaje, general Jelić je otvoreno istaknuo kritiku prema predsjedniku HDZ-a zbog indolentnog ponašanja ove stranke u svezi podizanja optužnica protiv visokih časnika i pripadnika HVO-a. Kritike su pale i zbog izostanka jasne reakcije po tom pitanju od strane “temeljnih” udruga HVO-a ali i HDZ BiH.

Kako se doznaje, nezadovoljni i ogorčeni umirovljeni general HVO-a tražio je odgovore zašto se stožerna hrvatska stranka i temeljne udruge HVO-a izbjegavaju odlučnije reagiranje.

Podsjetimo, nedavno pritvaranje generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina zbog optužbi za zločine nad Srbima, bilo je povod oštre reakcije iz braniteljskih udruga Armije BiH kao i od strane najviših bošnjačkih političkih predstavnika.

Inače, Jelić je već prije, u svom reagiranju za javnost nakon podizanja optužnice, istaknuo kako će ukoliko ista bude potvrđena sukladno odredbama Sporazuma državnih odvjetništava BiH i RH, tražiti da njegov predmet preuzme pravosuđe RH. “Uvjeren sam da ću po svim točkama dokazati neosnovanost optužnice i kaznenih djela koja mi se njome stavljaju na teret”, naveo je tada Jelić.

Nakon Zagreba organiziran hitan sastanak

Nakon sastanka s predsjednicima Središnjih udruga HVO­a, koji je uslijedio tek nekoliko dana nakon povratka iz Zagreba predsjednika HDZ-a BiH, upućeno je i priopćenje za javnost:

“Na sastanku se razgovaralo o aktualnim problemima braniteljske populacije, reviziji braniteljskih prava i izmjenama i dopunama zakona koji tretiraju braniteljska prava.

U razgovoru dr. Čovića i predsjednika Središnjih udruga HVO­-a jasno je istaknuto kako se neće dozvoliti da se kriminalizira Domovinski rat s posebnim osvrtom na način procesuiranja hrvatskih branitelja i časnika koji se optužuju za ratni zločin, također osuđujemo i odbacujemo svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama koje se temelje na konstrukciji “udruženog zločinačkog pothvata”, a koje se pokušavaju nametnuti kako Zapovjednicima HVO-­a, tako i hrvatskom narodu.

Predsjednici Središnjih udruga HVO-­a dali su punu potporu predsjedniku dr. Čoviću, te istaknuli dosadašnju dobru suradnju kao i nadu da će se ista nastaviti i u budućnosti”.

Republikainfo.com