Home Vijesti Politika Mijenja se Zakon o braniteljima

Mijenja se Zakon o braniteljima

0
Mijenja se Zakon o braniteljima

Niti jedan saziv Vlade Federacije BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas nije uspio niti izbliza riješiti probleme koji muče braniteljsku populaciju pa su se oni samo gomilali, a branitelji prava tražili na ulicama. Ništa se nije promijenilo i dolaskom aktualne izvršne vlasti u FBiH, ali sudeći prema jučerašnjem sastanku vlasti i branitelja neke stvari bi mogle ići na bolje. Naime, dogovoreno je kako će određeni dio sredstava iz ušteda Vlade biti raspoređen za rješavanje pitanja branitelje kako i uspostavljanje registra branitelja i korisnika prava branitelja. Nadalje, odrediti će se i reprezentativnost braniteljskih udruženja, te interresorna radna grupa koja će raditi na konačnom tekstu zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

– Rješavanje braniteljskih pitanja veliki je problem, a jedno od osnovnih pitanja je umanjenje prava, te nepostojanje registra branitelja uslijed čega nastaju zloupotrebe. S ovom populacijom ne možemo kalkulirati. Isto tako, treba znati kako je izuzetno važno pitanje i dugoročna ekonomska stabilnost, kako ne bismo ugrozili niti branitelje niti umirovljenike, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Registar i uštede

Premije, ministri u Vladi FBiH, Kolegij Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH i direktor Zavoda MIO/PIO održali su jučer sastanak s predstavnicima reprezentativnih braniteljskih organizacija i udruženja kako bi se kroz razgovor pokušala naći rješenja s kojima će svi biti zadovoljni, a koja će biti moguće provesti u praksi. Nakon sastanka jasno je kazao kako od kratkoročnih i brzih rješenja nema ništa i na taj način se ne može riješiti ništa, a za problema branitelja nužna su sustavna rješenja.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata FBiH, istaknuo je kako je dogovoreno da se donošenjem novih i izmjenama postojećih zakona uredi ova oblast.

– Dogovorili smo da se putem izmjena Zakona o pravima braniteljske populacije provedu odluke Ustavnog suda FBiH. Također, izmjenama istog zakona bit će omogućeno objavljivanje registara braniteljske populacije, kao i korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite. Prema podacima kojima raspolažemo, u ratu je sudjelovalo 577.000 osoba, a 95.000 njih koristi neko od prava. U sudionike rata su uključeni pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, uposleni u vojnim bolnicama, u namjenskoj industriji i pojedini pripadnici Civilne zaštite koji su obavljali vojne poslove. Putem ovih registara ćemo onemogućiti da pojedinci koriste prava sa nekoliko razina, dok drugi ne mogu ostvariti nikakvo pravo, ustvrdio je Bukvarević. Dodaje i to kako sporazum koji će Vlada potpisati s predstavnicima braniteljskih udruženja jamči da se u narednih pet godina dostignuti obim pojedinačnih prava i financijskih sredstava u proračunu FBiH neće umanjivati i da iz ušteda koje ostaju svake godine, a to je između šest i sedam milijuna maraka, financirati najugroženije kategorije branitelja.

salkoiekipa28317

Povoljne mirovine

Na dnevnom redu sastanka bile su i mirovine razvojačenih vojnika, koji su to pavo stekli po osnovu Zakona o privremenom povoljnijem umirovljenju. U nekoliko posljednjih godina ove mirovine su u više navrata umanjivane.

– Dogovorili smo kako ćemo izmjenama ovog zakona definirati da se zadrži sadašnja razina ovih mirovina, te da one u naredne tri godine dostignu razinu iz 2013. Također, dogovoreno je da će one biti financirane tako da ne idu na teret starosnih mirovina, odnosno 50 posto vojnih mirovina će biti financirano iz doprinosa, a 50 posto iz proračuna, kazao je Zijad Krnić, direktor Zavoda MIO/PIO.

Predstavnik Koordinacije boračkih udruženja FBiH Šerif Patković kazao je kako je napravljen napredak u smislu da neće biti smanjivanja sredstava koja se daju u braniteljske svrhe, dok je Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i ratnih veterana domovinskog rata HVO HB, rekao kako su dogovorili lakše funkcioniranje rada za dobrobit svih.

Sljedeći sastanak predstavnika braniteljskih udruženja i Vlade FBiH zakazan je za 5. travanj.

Dragan Bradvica / Dnevni list