Međunarodni znanstveni simpozij o fra Petru Bakuli u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije, Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH i Općine Posušje započeo je jučer molitvom i paljenjem svijeća kod njegove biste u rodnom Batinu, a nastavio predstavljanjem dviju knjiga o životu i djelu ovoga franjevca.

Predstavljena je knjiga Pasivni leksik u Politici fra Petra Bakule autorice dr. sc. Katice Krešić te pretisak i prvi prijevod Bakulina Šematizma iz 1873.: Topografsko – historijski šematizam Apostolskog vikarijata i Franjevačke misijske kustodije u Hercegovinu za godinu Gospodnju 1873.

psfb14102016-1

Novi zamah u oživljavanju lika i djela fra Petra Bakule

Uvodne riječi i pozdrave na simpoziju u Posušju kazali su općinski načelnik Branko Bago i župnik fra Mladen Vukšić. Načelnik Branko Bago je kazao da sama spoznaja da jedna takva osobnost dolazi iz naše zajednice mora svima nama biti na ponos i uzor.

„Fra Petar Bakula je dugo bio zanemaren, ali to se mijenja prije svega zahvaljujući crkvenim ocima, a onda i društveno – političkim strukturama,“ kazao je Bago.

Fra Mladen Vukšić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Fra Petar Bakula u našoj zajednici nije zaboravljen, a ovaj simpozije je dobar znak da naše velikane ne puštamo u zaborav. Kazao je da u našoj zajednici trenutno ima deset kandidata koji se spremaju za svećenički poziv i da se nada da će netko od njih ostaviti trag kao što ga je ostavio fra Petar Bakula.

Vikar hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo iznio je biografiju ovog posuškog velikana zaključivši kako je fra Petar Bakula najveći zaslužnik hercegovačke franjevačke provincije i hrvatskog katoličkog puka. „On je naš putokaz i uzor i danas iako je živio prije 150 godina.“

psfb14102016-0

O jeziku dok te bude i glave će biti

Pasivni leksik u Politici fra Petra Bakule autorice dr. sc. Katice Krešić predstavile su dr. sc. Irina Budimir, prof. Helena Lončar i autorica. Dr. sc. Irina Budimir je istaknula činjenicu da je fra Petar Bakula važan čovjek ne samo za Batin i Posušje, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a Pasivni leksik u Politici fra Petra Bakule je djelo koje je zanimljivo svim jezikoslovcima, te su njegova djela i nakon toliko godina zanimljiva za pročavanje.

Profesorica Helena Lončar je kazala da otkad smo „otkrili“ fra Petra Bakulu stalno pokušavamo, s pravom, istaknuti sve što je učinio za ovaj kraj.

„Ovaj simpozij je prije svega znanstveni te su ovi predstavljači predstavili knjige na znanstveni način, dakle koristili su se argumenti,“ kazala je Lončar. Pozvala je sve prosvjetne djelatnike da u svom podučavanju naše djece koriste djela fra Petra Bakule, jer ona zorno pokazuju kako se naš jezik mijenjao.

„Zašto je fra Petar stvarao riječi? On je time istaknuo svoju rodoljubnost. Svaki narod koji želi biti svoj i originalan traži svoje riječi. Lako možemo povući paralelu s današnjom realnosti kada se upravo kao i uto vrijeme u našjezik stalno pokušavaju uvući tuđice,“ kazala je Lončar.

Autorica ove knjige dr. sc Katica Krešić se zahvalila prije svega fra Andriji Nikiću koji je ju je upoznao s djelima fra Petra Bakule i koji ju je time potaknuo da se posveti Bakulinim djelima. Kazala je da ovo djelo daje dragocjene podatke o stanju našega jezika u to vrijeme te da nampomaže razumijeti današnje jezične standarde.

psfb14102016-2

Bakulini Šematizmi kao nemjerljivo kulturno i duhovno blago

Knjigu Topografsko – historijski šematizam Apostolskog vikarijata i Franjevačke misijske kustodije u Hercegovinu za godinu Gospodnju 1873. predstavila je dr. sc. Luciana Boban, jedna od autorica ove knjige. Naglasila je da je knjiga na latinskom jeziku s hrvatskim prijevodom, te da je objedinila Bakuline Šematizme iz 1853. i 1873. godine.
„Šematizmi su zrcalo stvarnosti, ogledalo života, ne samo franjevaca nego čitavog onodobnog podneblja Hercegovine, te u tom smislu predstavljaju nemjerljivo kulturno i duhovno blago, “ kazala je dr. sc. Boban te istaknula kako su originalni Šematizmi imali samo po dva primjerka, te da su ovom knjigom sačuvani sadržaji originalnih Šematizama za buduće naraštaje.

Simpozij u Mostaru

Međunarodni znanstveni simpozij o fra Petru Bakuli se nastavlja danas u Mostaru s početkom u 10 sati, a na njemu će mnoštvo pripadnika akademske zajednice još jednom odati počast ovom velikanu Hercegovine, jer malo je kulturnih djelatnika u 19 stoljeću koji su iza sebe ostavili tako raznovrstan opus kao što je to učinio fra Petar Bakula. S pravom ga se smatra najobrazovanijim franjevcem onoga doba na cijelom Balkanu.

Spomenimo još za kraj ovog izvještaja da su ova predstavljanja i izlaganja u Posušju bila pod voditeljskom palicom Velimira Begića, a upotpunjena prekrasnim glazbenim brojevima posuške frame, muške klape Zvizdan i nastupima članova HKUD fra Petar Bakula. Upravo je ovo društvo prvo u Posušju prepoznalo veličinu fra Petra Bakule i ponosno mu dalo ime ovog velikana.

Posusje.net