Međunarodni praznik rada 1. svibnja za Bosnu i Hercegovinu predstavlja uistinu tragikomičnu ironiju (kao i mnoge druge stvari u ovoj zemlji) s obzirom kako smo sinonim za nezaposlenost, siromaštvo, male plaće i mirovine, nepotizam i klijentelizam.

Kada tome dodamo masovan odlazak stanovništva (čitaj bježanje) i još gore podatke o prirodnom priraštaju, ironija je potpuna. Što zapravo tri konstitutivna naroda i žitelji imaju slaviti? Jesu li to 430.053 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH, odnosno nezaposlenost od 34,5 posto? Ili je to da nam više od 426 tisuća zaposlenih u BiH prima plaću od oko 600 maraka, dok se potrošačka košarica za četveročlanu obitelj penje preko dvije tisuće maraka?

Slavimo li to što je dobro plaćene poslove u državnoj službi moguće dobiti jedino uz “partijsku knjižicu” ili ukoliko ste rodbina i prijatelji vladajućih elita? Jesmo li sretni što taj preglomazni i nefunkcionalni birokratski aparat iskorištava svaku prigodu za slobodne dane i “spajanja s vikendom”, jer valjda se treba odmoriti i od nerada, a dobar dio radnika u realnom sektoru radi za sve blagdane? Jesmo li sretni činjenicom da se svijet nalazi u četvrtoj industrijskoj revoluciji, a mi nismo izašli niti iz druge? Dakle, i na ovim primjerima vidi se “apsurdistan” u punom svjetlu.

Minimalna cijena rada

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, za Dnevni list kaže kako se radnici u našoj zemlji nikada nisu nalazili u goroj situaciji.

– U proteklih četiri, pet godina u ovoj zemlji svi procesi i reforme događale su se“preko leđa radnika”. Mi smo danas vjerojatno jedini dio Europe u kojem nemate definiranu najnižu cijenu rada i iz tih razloga značajan broj naših mladih, kvalificiranih, radno sposobnih ljudi odlazi u inozemstvo. Vlasti ne čine ništa kako bi spriječile taj problem pa je tako jedan od alibija Vlade Federacije kako su oni u tehničkom mandatu, ali to može trajati par godina, pa ih i ovim putom pozivamo da utvrde najnižu cijenu rada u konzultacijama s Ekonomsko-socijalnim vijećem, poručuje Šatorović.

Izražava zadovoljstvo činjenicom kako su temu povećanja minimalne cijene rada uspjeli pozicionirati kao top temu u državi. Podsjeća kako je zahtjev SSS BiH da minimalna plaća iznosi 70 posto prosječne plaće u FBiH, a uz to da idu i topli obrok i regres.

– Mišljenja smo kako bi ta najniža cijena rada bila nešto što bi mnoge barem nagnalo na razmišljanje da ostanu u BiH. Vlada FBiH ima mehanizme i modalitete da ispuni zahtjeve sindikata, ali i poslodavci moraju biti u jednom razdoblju oni koji će imati profita na način kako to imaju poslodavci na zapadu, jer činjenica je kako se poslodavci najbrže bogate upravo na ovim našim prostorima, a da su radnici najniže plaćeni u Europi, naglašava Šatorović.

Dodao je i to kako će SSS BiH 1. svibnja biti uz radnike zeničke Željezare, koja je u stečaju, te im i na taj način još jednom iskazati podršku u borbi za njihova prava i uvezivanje radnog staža. Uz prigodan radnički grah očekuju i podršku granskih sindikata kao i građana.

RS grade radnici, povećajte im plaće

Iz Saveza sindikata Republike Srpske zahtijevaju, posebno od poslodavaca u realnom sektoru, ali i Vlade koja je zadužena da brine o svim zaposlenim u RS, povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva iz tog bh. entiteta. To je i osnovna poruka jedne od aktivnosti koje sindikalci planiraju u povodu 1. svibnja, a s ciljem poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika u RS.

U utorak će tako održati i okupljanje na graničnom prijelazu Gradiška, uz slogan “RS grade radnici, povećajte plaće da bi ostali ovdje.” U toj lokalnoj zajednici će 1. svibnja biti održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi ispregovaranog teksta Općeg kolektivnog ugovora. Ove godine je Sindikat, u suradnji s inspektorima, i uz pomoć i podršku lokalnih sindikalnih predstavnika, organizirao aktivnosti vezane za dosljedno provođenje Zakona o praznicima RS, odnosno prava radnika da koriste zakonom utvrđene slobodne dane u vrijeme vjerskih i republičkih praznika. Podsjećaju kako je značajan broj radnika prijavio nesavjesne poslodavce, a inspektori su imali obavezu da izvrše provjere i postupe u skladu sa zakonom.

“Slobodni za praznike!”

Prosvjed “Slobodni za praznike!” kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a povodom skretanja pažnje na pravo trgovaca na slobodne dane tokom praznika, počeo je u ponedjeljak točno u podne. Na konferenciji za medije organiziranoj povodom prvih online radničkih prosvjeda u BiH, iz ovog sindikata pozvali su sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Za STBiH 29. travanj postao je tradicionalni dan akcije, jer radnici u ovom sektoru ne mogu 1. svibanj iskoristiti kako bi artikulirali za njih važna pitanja. Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za blagdane, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o blagdanima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane blagdana, istaknuto je na konferenciji za medije.

Dragan Bradvica / Dnevni list