Home Sport Nogomet Matea Marušić: Dugo će trajati lijepa priča o ženskom nogometu u Širokom!

Matea Marušić: Dugo će trajati lijepa priča o ženskom nogometu u Širokom!

0
Matea Marušić: Dugo će trajati lijepa priča o ženskom nogometu u Širokom!

Ženski nogomet na prostoru Hercegovine zadnjih par godina doživljava popriličnu ekspanziju, a najbolji pokazatelj tome jeste činjenica da se trenutno u Prvoj ligi FBiH za prvaka bore ŽNK Široki Brijeg i ŽNK Emina iz Mostara. Širokobriježanke su u sezonu krenule s četiri pobjede u uvodna četiri nastupa i impresivnu gol-razliku 34:0, a ekipa iz Mostara također s četiri pobjede i gol-razliku 31:0!

Tim povodom razgovarali smo s Mateom Marušić, 25-godišnjakinjom iz Širokoga Brijega, koja je kapetanica ŽNK Široki Brijeg, a bolji poznavatelji prilika u bh ženskom nogometu kazat će kako je svakako riječ o jednoj od najtalentiranijih nogometašica u državi.

Idealno otvaranje sezone

I Matea Marušić pozitivno je iznenađena velikim uspjehom ŽNK Široki Brijeg na otvaranju nove sezone.

“Mislim da smo protekle dvije sezone još bile u grču. Sam ulazak u ligu, za nas cure koje smo tu, iz jednoga maloga grada i okolice, bio je nešto veliko. Počevši doslovno od nule, bez ikakva prijašnjega iskustva u velikom nogometu, ostvarile smo i u početku već značajne rezultate i time se ponosimo”, rekla je mlada nogometašica ŽNK Široki Brijeg za portal Jabuka.tv.

Matea je kapetanica i igra na poziciji lijevoga krila, te se također sve češće upisuje među strijelce, ali svojim nastupima ipak nije u potpunosti zadovoljna.

“Naravno da nisam zadovoljna. Uvijek može i mora bolje. Također, svaki gol koji postignem mi je dodatni vjetar u leđa i jako puno utječe na samopouzadnje. Što se tiče uloge kapetanice, iznimna mi je čast. Ali biti dio ovoga kluba, s ovakvom ekipom u svlačionici, s glavnim i pomoćnim trenerom, doktoricom, našim predsjednikom… čast je sama po sebi. Ova nogometna priča će sigurno još dugo trajati”, uvjerena je Matea.

U nogometu od djetinjstva

Iako ima tek 25 godina, Matea iza sebe ima dugu nogometnu povijest. Kako i sama kaže, nogomet je uslijedio praktički nakon prvih sigurnijih koraka.

“Još kao dijete bila sam ‘član’ našega maloga muško-ženskoga kluba iz ulice. Uvijek smo tražili protivnike i puno vremena provodili na okolnim igralištima. Nismo bili baš fanovi lutki i autića, svima nam je glavni rekvizit bila lopta. Tako da mogu reći da sam doslovno počela od malih nogu. A, u ekipi ŽNK Široki Brijeg sam od prvoga dana otkad smo osnovani”, rekla je kapetanica ekipe za portal Jabuka.tv.

Ovoga vikenda ŽNK Široki Brijeg na Mostarskom Blatu dočekuje posljednjeplasiranu ekipu Prve ženske lige FBiH, ekipu ŽNK Mostar. Prema dosadašnjim rezultatima, očekivala bi se lagana pobjeda Širokobriježanki, ali Matea Marušić ipak je oprezna.

“Ni na jednu ekipu ne gledamo ‘s visoka’. Poštujemo i cijenimo svoje protivnice. Pripremamo se za svaku utakmicu što bolje možemo. I sučev zvižduk iščekujemo s velikim nestrpljenjem. Naravno, želimo pobijediti. I dat ćemo sve od sebe i ovoga puta. To je neupitno”, govori Matea.

Zasad jedinu pravu konkurenciju u pohodu na Premijerligu BiH Širokobriježanke imaju u ekipi Emine iz Mostara. One imaju također četiri pobjede i gol-razliku 31:0. Na pitanje koja je ekipa objektivno bliža plasmanu u PL BiH, Matea odgovara oprezno.

“Mi smo fokusirani na sebe, na svoje rezultate i igru. Iskreno, nisam pogledala ni jednu njihovu utakmicu. Ne zamaram se time. Igrat ćemo najbolje što možemo pa neka bolji pobijedi!”

Ponos Širokoga Brijega

Tijekom proteklih godinu dana u ekipu Širokoga Brijega stigla je i nekolicina igračica “sa strane”, a Branka Bagarić iz Tomislavgrada postigla je 13 od 34 gola. O uklapanju u ekipu i šansama ove golgeterke kapetanica govori samo biranim riječima.

“Nove igračice su se iznenađujuće dobro uklopile. Što bi mi rekli – ‘odmah s vrata’. Mislim da je cure najviše ujedinio taj cilj koji imamo. Atmosfera je super, a od ove godine i doslovno vrijedi ona ‘svi za jednoga, jedan za sve’. Što se tiče Branke, radi se o super igračici i osobi. Nije slučajan toliki broj golova. Sigurno je da će i dalje puniti protivničke mreže. Mi smo joj podrška i svi se nadamo rušenju mnogih rekorda. Zaslužila je”, govori mlada Širokobriježanka.

Pitali smo je i kakav je trener Ivan Kvesić, sluša li on njih ili ipak cure moraju više njega slušati.

“Uspijemo se sve dogovoriti”, kroz smijeh odgovara Matea i dodaje: “Nađemo se negdje na pola puta kad su u pitanju ove sporedne stvari. Što se tiče treninga, zahtjeva potpunu poslušnost, što je i logično. Međusobno se podržavamo i uvažavamo ideje jedni drugih. A to je i glavni ‘sastojak’ za uspjeh”.

Matea je, iako svjesna da ženski nogomet nije popularan kao muški, optimistična i po tom pitanju. Ističe da je sve više novinskih članaka o tome i da je to posebno veseli. Zasad ne razmišlja o drugim klubovima i budućoj karijeri.

“Ovdje mi je super i želim pomoći ekipi da ostvarimo što više i budemo na ponos našega grada“, ističe mlada kapetanica.

Pretpostavili smo i da Matea prati muški nogomet te je upitali za nogometnoga uzora.

“Da, naravno. Pratim naš NK Široki Brijeg i nastojim što češće biti na tribinama Pecare i podržati našu momčad. Također, uživam pogledati i utakmice ostalih klubova, naročito velike derbije. Uz NK Široki Brijeg, omiljeni klub mi je Barcelona, gdje igra i moj igrački uzor, Leo Messi. Po meni – najveći igrač u povijesti nogometa”, zaključila je Matea Marušić.

Jabuka.tv