Marko Zupan i Minka Popović poklonili koncert Ljubuškom uz zvuke flaute i klavira

LJUBUŠKI – U subotu 27.8.2016. u 20 sati je u crkvi sv. Kate Ljubuškom upriličen koncert flaute i klavira.

Nazočni slušatelji su u prekrasnom akustičnom ambijentu crkve, uistinu mogli čuti virtuozan nastup dvoje mladih ,ali već itekako afirmiranih umjetnika, Marka Zupana, flauta (Slovenija) i Minke Popović, klavir (Srbija). Koncert je u ime organizatora HKD Napredak Ljubuški i Osnovne glazbene škole Ljubuški, najavila ravnateljica OGŠ Ivana Zrimšek Šaravanja. U svom obraćanju zahvalila je pokroviteljima koncerta,zahvalila je i svim medijima na podršci, i posebno,umjetnicima koji su u svom gustom rasporedu pronašli vremena za gostovanje u Ljubuškom.

Napominjemo, to su umjetnici koji sviraju na najprestižnijim europskim pozornicama ( u nastavku teksta pročitajte i njihove karijerne reference) .

Oduševljena publika je bez daha slušala savršene izvedbe, i sve nagradila gromoglasnim pljeskom. Izvođena su djela znamenitih skladatelja ; Schubert, Schumann, Karg-Elert, Tillmetz .

Pokrovitelji koncerta su bili : Općina Ljubuški i Ministarstvo financija ŽZH.

U ime svih ljubitelja klasične glazbe, zahvala organizatorima i pokroviteljima, uz nadu da će biti još ovakvih događanja.

O izvođačima:

Marko Zupan (Zagorje, Slovenija) studirao je flautu u svojoj domovini, zatim u Parizu u klasi prof. Pierre-Yves Artauda, a kasnije i na Mozarteumu u Salzburgu u klasi prof. Irene Grafenauer. Usavršavao se na brojnim majstorskim seminarima sa svjetskim poznatim flautistima, kao što su Aurele Nicolet, Peter-Lukas Graf i Emmanuel Pahud. Za vrijeme studija osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima (Trst, Beograd, Picardie, Braunschweig). Godine 2008. postao je solo flautist Sudetske filharmonije, a godinu kasnije i Filharmonijskog orkestra Brandenburškog državnog kazališta u Cottbusu.

Kao solist ili član orkestra održao je brojne koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po cijeloj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu.

Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi te je u nakladi Edition Svitzer objavio “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje djeluju kao pedagoška metoda za svladavanje orkestralnog repertoara za solo flautu. Osnivač je i umjetnički voditelj Međunarodnog glazbenog festivala “Ursus”. Zupan živi i radi u Berlinu kao samostalni umjetnik, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Minka Popović rođena je 1988. u Beogradu. Prvo glazbeno obrazovanje stječe u klasi prof. Bojana Bruna sa pet godina. Srednju glazbenu školu završava u klasi klavirskih pedagoga prof. Olge i Aleksandra Bauera, a 2004. se upisuje na „Fakultet muzičke umetnosti“ u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Diplomirala je sa najvišim ocjenama kao student generacije. Studirala je u klasi prof. Eldara Nebolsina na visokoj školi za glazbu u Berlinu „Hanns Eisler“, a trenutno nastavlja postdiplomske studije na prestižnom glazbenom univerzitetu „Mozarteum“ u Salzburgu, u klasi prof. Cordelie Höfer-Teutsch.

Među brojnim nagradama na državnim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima ističu se: druga nagrada na međunarodnom natjecanju u Ateni (Grčka, 2006.), druga nagrada na “Villa de Capdepera” međunarodnom natjecanju (Španjolska, 2006.), specijalna prva nagrada na prvom banjalučkom bijenalu (Bosna i Hercegovina, 2008.), treća nagrada na “ XXI Ramon Lull Rotary Club Piano Competition ” (Španjolska, 2014.), nagrada kraljevske obitelji Karađorđević za izuzetna dostignuća, kao i nagrada “Udruženja muzičkih umetnika Srbije” (UMUS) za najboljeg mladog umjetnika u 2013. godini. Sa programom “Listomanija”, u čast skladatelja Franza Listza, debitirala je na pozornici Berlinske filharmonije 2011. godine, a dvije godine kasnije je ponovila uspjeh sa novim projektom na istoj pozornici.

Svirala je na brojnim pozornicama diljem Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj. Nastupala je za različite radio i televizijske emisije. Pored solističkih nastupa, aktivno nastupa i sa različitim komornim ansamblima ( sa ansamblom „ Trio Susak“ osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Braunschweigu 2012. godine, kada su snimili i CD sa djelima M. Glinke, C. M. von Webera, M. Ravela i O. Petersona).

Radio Ljubuški