Marija Lovrić: ŠIROKI BRIJEG IMA IZBOR

Razgovarali smo s najaktivnijom zastupnicom u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke ispred HSP dr. Ante Starčević BiH gospođom Marijom Lovrić. Zamolili smo je da kaže nešto o ovogodišnjim lokalnim izborima, koja su očekivanja Starčevićanaca i koalicijskih partnera.

Marija, pratimo vaš rad i znamo da ste bili vijećnica u Gradskom vijeću Široki Brijeg u periodu od 2016. godine do 2018. godine, nakon čega ste prešli u Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke, opišite nam malo svoj rad, iako znamo da ste zadržali naslov najaktivnije zastupnice i u Skupštini, kao i onda kad ste obnašali dužnost u Gradskom vijeću Široki Brijeg.

Obnašala sam dužnost vijećnice u Gradskom vijeću Široki Brijeg, gdje sam sam se doista trudila davati konkretne prijedloge. To mogu zahvaliti svom iskustvu u privatnom sektoru, jer sam osoba koja iza sebe ima više od 10 godina iskustva na poslovima managera prodaje, kao i voditelja financija i računovodstva.

Kad imate jedno iskustvo kako privatni sektor radi i razmišlja, onda možete kvalitetno predstaviti privatni sektor javnom, što je naravno teško, ukoliko ne znate što sve jedna tvrtka treba poplaćati u tijeku jedne godine. Uvijek smatram da je praksa jako važna, jer teorija bez prakse, ostaje teorija.

Isti princip i način rada kao u Gradskom vijeću sam nastavila i u Skupštini, te i dalje nosim titulu najaktivnije zastupnice. Zalažem se za aktivni pristup, a svi koji me poznaju, znaju da sam takva i kad se radi o obitelji, prijateljima, poslovnom okruženju. Smatram da uvijek moramo dati svoj maksimum kad nešto radimo, te to i prenosim na svoj tim ljudi u stranci.

Ove godine na izbore izlaze svi HSP-ovi ujedinjeni, kako to komentirate?

Tako je! Koalicija koju čine HSP DR. ANTE STARČEVIĆ BiH i HSP BiH odlučila je po prvi put nakon više od deset godina jedinstveno nastupiti u Zapadnohercegovačkoj županiji, a potom vjerujem da će se suradnja u narednim godinama nastaviti i u svim ostalim djelovima Bosne i Hercegovine.

Godinama se radilo na razbijanju kvalitetne oporbe, no, vrijeme je da se i tome stane u kraj, laički rečeno. Ove godine izlazimo jači, snažniji, ujedinjeni. Dosada smo u Širokom Brijegu bili druga stranka, a sada s pravom tvrdimo da ćemo nakon 15.11. biti dio vlasti u Širokom Brijegu. Što uistinu otvara put PROMJENAMA koje su nužne.

Što kažete na ovo prethodno vrijeme, kako komentirate aktualnu političku situaciju u Širokom Brijegu?

Potrebni su nam novi ljudi, nova lica, budući da se dugi niz godina ništa ne mijenja, potrebno je jednom reći STOP.

Vjerujem da će građanke i građani Širokog Brijega dati priliku novim ljudima, jer čim dođu novi ljudi, nove snage, dođu i nove ideje i nova rješenja, koja su nužna i prijeko potrebna.

U naše izborne ciljeve uvrstili smo sve ono što smatramo važnim za naš grad i što čim prije treba riješiti. Prvenstveno tu mislim na promjenu izbornog zakona za mjesne zajednice, jer mi imamo nedemokratski, način izbora, gdje nema izbornog praga, što je nužno čim prije izmjeniti. Potrebno je napraviti tržnicu, poboljšati prometnu infrastrukturu, lokalne i nerazvrstane ceste, ukinuti porez na tvrtke, o ovome sam govorila u par navrata, te je to samo još jedan od neutemeljenih nameta. Želimo našim braniteljima pomoći u rješenju njiihovih problema, dok većina stranaka samo priča o tome, a kad je bilo izglasavanje zakona u Skupštini, dobro znamo tko je bio za taj diskriminirajući i netransparentan zakon. Mi smo stali uz branitelje i to ćemo nastaviti raditi i dalje.

Vidjeli smo da se rado odazovete i humanitarnim akcijama?

Naravno, smatram da je zadatak svakog pojedinca da pomogne, u okviru svojih mogućnosti. Kome pomoći? Tu ću prvenstveno istaći osobe s invaliditetom koje su godinama marginalizirane i nemaju svoja prava. Raduje me što će konkretno u Širokom Brijegu uskoro biti realiziran projekat poduzeća za osobe s invaliditetom pod vodstvom gospođe Zore Mikulić i Udruge Osoba s invaliditetom ŽZH. Napokon će imati priliku raditi, djelovati kreativno u sklopu radionica, čast mi je što sam sudjelovala u samom projektu. Mnogo je stvari koje želimo promijeniti na bolje, a doista vjerujem da ćemo nakon 15.11. imati priliku djelovati kao vlast gdje će nam uvelike biti olakšan rad.

Što ćete za kraj poručiti biračima?

Mi izabrani na lokane nivoe vlasti moramo omogućiti povoljnije uvjete za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje, te pokretanje privatnih mikro biznisa, time prvestveno mislimo na ukidanje savakojakih nameta primjerice poreza na tvrtke. Moramo raditi na mjerama povećanja nataliteta, rješenju zbrinjavanja otpada, divljih deponija, kao i razvijanje turizma, jer imamo fantastične preduvjete za isti. Svjesni smo da je obitelj na meti i želimo stati u obranu obitelji. Želimo da poračun Širokog Brijega, kao i proračuni okolnih gradova budu razvojni. Samo tako možemo napraviti napredak i našim ljudima omogućiti ostanak.

Puno je stvari koje želimo rješiti, a vi dragi naši birači, 15.11. imate priliku da date svoj glas novim ljudima, ljudima koji će uistinu raditi na rješenju problema, a ne samo prelijevati iz šupljeg u prazno, kao što to imamo sada priliku gledati.

Nemojte prespavati 15.11. nego ga dočekajte budni i iskoristite svoje zakonsko pravo. VI budite ti koji kreirate svoj život, a mi smo tu da Vam pomognemo. Stoga Svoj glas podarite koaliciji HSP DR. ANTE STARČEVIĆ BIH HSP BIH.
ŠIROKI BRIJEG IMA IZBOR!!!