Za početak možete nam se kratko predstaviti

Ja sam Marija Lovrić, 32. godine, udana, majka dvije osmogodišnje kćerke blizanke, radim u privatnom sektoru već deset i pol godina, bavim se i pisanjem te sam izdala i četiri zbirke pjesama, a trenutačno sam i vijećnica u Gradskom vijeću Široki Brijeg.

Kad ste već spomenuli svoj angažman u vijeću, kako protječe rad u Gradskom vijeću?

Posao oporbe u bilo kojoj razini vlasti nije nimalo lagan. Sami znate da kad nemate većinu, teško je bilo što mijenjati, pa i kad ste druga stranka po broju mjesta u Vijeću. Moj rad u vijeću se zasniva na konstantnim davanjem prijedloga za promjene i naravno postavljanjem pitanja o trenutnim događanjima u Širokom Brijegu. Kao svoj najveći uspjeh smatram uvođenje jednokratnih novčanih naknada za svako novorođeno dijete u Širokom Brijegu u iznosu od 500,00KM. Taj prijedlog je usvojen prilikom donošenja proračuna za 2018. godinu, iako sam ja predlagala da se uvedu naknade odmah po formiranju Gradskog vijeća 2016. godine, odnosno kad se radio proračun za 2017. godinu. Kad ste oporba, onda sve morate ponavljati mnogo puta, da bi se na kraju isti prijedlog usvojio. Smatram da bi se trebala promatrati kvaliteta prijedloga, a ne kojoj stranačkoj opciji pripadate. Navikla sam na rad i ne mogu shvatiti kad netko kaže da se nešto ne može, naravno da se može, samo je pitanje hoće li se.

Vidimo da je malen broj žena u svim razinama vlasti, što učiniti po tom pitanju?

Tako je. Na svim razinama vlasti imamo malen broj žena, iako su na svim listama ispunjene kvote od 60 – 40% , iako smatram da je i ovo povreda ravnopravnosti, jer sama riječ kaže, ako smo ravnopravni onda omjer treba biti isti tj. 50 – 50%. Sudjelovala sam u programu Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine – pod nazivom „MI PREDSTAVLJAMO KANDIDATKINJE – VI BIRATE“, gdje su omogućili ženama sa listi da se predstave, te koristim priliku da se zahvalim organizatorima, na odličnoj ideji. Ovdje moram istaći kako sam izuzetno ponosna, jer sam kandidatkinja s rednim brojem 1, u Županiji Zapadnohercegovačkoj jedina žena. Hvala HSP dr. ANTE STARČEVIĆ BiH i HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BiH.

Koji su problemi s kojima se susreću građani Županije?

Kao ključnu stvar navela bih tu socijalnu kategoriju, ona je loša ako pogledamo bilo koji grad u našoj županiji. Velike probleme imaju naši branitelji, koji ni nakon dva desetljeća nemaju riješen status, zatim tu su osobe s invaliditetom, stare i nemoćne osobe. A ako pogledamo mlade ljude tu je velik problem nezaposlenost. Naš program se bazira na rješavanju tih problema, na način da se mladima olakša pronalaženje posla ili pak omogući pokretanje privatnog biznisa, a mladim obiteljima da se pomogne pri rješavanju stambenog pitanja. Isto tako svjesni smo da je prometna infrastruktura dosta loša, putevi koji su svrstani u nekategorizirane rijetko se održavaju (uglavnom putevi kroz sela). Ima dosta problema, ali vjerujemo kako se uz predan i odgovoran rad svi ti problemi mogu riješiti.

Što Koalicija nudi kao rješenje?

Prije svega, imamo mlade, obrazovane ljude, ljude koji su spremni na rad i koji će dati sve od sebe da implementiraju sve ono što smo naveli u našem programu i bez obzira na izborne rezultate ustrajati ćemo u našim programskim stavovima. Donosimo rješenja koja su realna i moguća, povećanje porodiljinih naknada, rješenje statusa branitelja. Mladima treba olakšati pronalaženje posla ili pak omogućiti pokretanje privatnog biznisa, a mladim obiteljima da se pomogne pri rješavanju stambenog pitanja, smanjenjem poreznog opterećenja ili putem poticaja. Problem infrastrukture treba čim prije mijenjati, jer bez dobre infrastrukture nema ni napretka. Ono što posebno želim istaknuti je naša odgovornost. Ustrajati ćemo u realizaciji našeg programa bez obzira na izborne rezultate.

Za kraj neka poruka biračima:

Iziđite na izbore. Nemojte prespavati 07. listopada 2018. godine. Iskoristite svoje pravo. Imate izbora. Dajte priliku promjenama, dajte priliku koaliciji HSP dr. ANTE STARČEVIĆ BiH HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH. Neka 07. listopada 2018. godine bude početak pozitivnih promjena, uz nove ljude, za bolju budućnost u životima svih nas iz Zapadnohercegovačke županije.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info