Maraton za uhljebljivanje na proračun poreznih obveznika kreće, u utrci 30.809 kandidata!

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Željko Bakalar novinare najavio da sutra (16.listopada) službeno počinje predizborna kampanja koja će trajati do dana izborne šutnje, 14. studenog ove godine.

Na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. studenog, sudjeluje 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH, te članovi Skupštine Brčko distrikta BiH.

–Novina je da će gradonačelnik Istočnog Sarajeva biti direktno biran na izborima, što znači da će birači u općinama koje čine Istočno Sarajevo dobiti i treći glasački listić, odnosno glasati će za članove skupština općina, načelnike općina, te gradonačelnika Istočnog Sarajeva – dodao je Bakalar.

Na lokalnim izborima, kako je kazao, sudjeluje 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

– Za lokalne izbore 2020. ovjereno je ukupno 30.809 kandidata. U Centralni birački spisak upisane su 3.283.194 osobe – dodao je Bakalar.

Ova kampanja je, kako je istakao, posebna jer se održava u vrijeme pandemije, te je neophodno da se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Bakalar je pozvao sve političke subjekte i druge sudionike izbornog procesa da na fer način koriste izbornu kampanju.

Kada je riječ o financiranju izborne kampanje, Bakalar je naveo da se maksimalni dozvoljeni iznos za financiranje troškova dobiva na način da se broj birača u izbornoj jedinici u kojima su politički subjekti prijavljeni na izborima pomnoži sa 30 pfeninga.

Bakalar je naglasio da će CIK dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužiteljstvima.

Član CIK BiH Suad Arnautović je promovirao online kurs namijenjen najširem krugu članova biračkih odbora, poromatračima na izborima, medijima i biračima. Kurs je besplatan i dostupan je na web stranici obuke.izbori.ba.

Naglasio je da je ova novina značajna prije svega zbog zbog dostupnosti široj javnosti, ali i u smislu poštivanja epidemioloških mjera.

SirokiBrijeg.info