MALO DRUKČIJA PRAVILA: Što i kako biraju Mostarke i Mostarci?

Započela je predizborna kampanja za izbore u Mostaru. Dvanaest godina nakon zadnjih održanih izbora, Mostar će konačno dobiti priliku da na izborima 20.12. dobije legalnu i legitimniu lokalnu vlast, odnosno Gradsko vijeće Grada Mostara koje će poslije toga izabrati novog gradonačelnika Mostara. Ovi izbori po mnogo čemu specifični su i posebni zbog same činjenice da se održavaju nakon čak 12 godina tijekom kojih je napredak grada u potpunosti zaustavljen, a njegovo funkcioniranje otežano zbog pat-pozicije uslijed koje nije postojalo Gradsko vijeće Grada Mostara.

Mostarski izbori specifični su i zbog načina biranja Gradskog vijeća Grada Mostara, koje je izuzetak, ali se donekle može porediti sa načinom biranja gradskih vijećnika u Sarajevu.

Naime, Mostar se se sastoji od šest izbornih područja koje oslikavaju granice nekadašnjih mostarskih općina utemeljenih nakon daytonskog mirovnog sporazuma. Kasnije, te općine su ukinute ali su njihove granice ostale egzistitrati u vidu izbornih područja. Godinama iz svih izbornih područja birao se jednak broj vijećnika – po njih troje.

Međutim, presudom Ustavnog suda BiH broj mandata koji se dodjeljuje (njih 3), proglašen je neustavnim jer takva raspodjela nije odražavala jednaku vrijednost glasa, pošto je u nekim područjima dramatično odudarao broj broj birača. Pa je zbog toga glas u jednom izbornom području vrijedio više nego u drugom.

Godinama nakon toga, vladajuće stranke u Mostaru nisu se mogle (ili nisu htjele) dogovoriti o novom izbornom modelu. Prepiranja su trajala sve do presude suda u Strasbourgu, kojom je faktički naređeno Ustavnom sudu BiH da proglasi svoje rješenje ukoliko se u zadanom roku vladajuće stranke ne dogovore oko novog izbornih pravila. Pristisnuti od strane međunarodne zajednice, HDZ i SDA kao vladajuće stranke u BiH konačno su dogovorile novi izborni model koji je i prihvaćen u Parlamentu BiH. Prema tom novom izbornom modelu iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno, s gradske liste.

Dva glasačka listića

Tako će Mostarke i Mostarci 20. prosinca na svojim glasačkim mjestima dobiti po dva glasačka listića. Građanke i građani Mostara koji žive na području Izbornih područja Sjever, Jug i Jugoistok direktno će birati po dva gradska vijećnika. Oni koji žive na području Zapada birati će 4 gradska vijećnika, oni koji žive na području Starog grada birati će 5 vijećnika, a oni koji su prijavljeni na izbornom području Jugozapada birati će 7 vijećnika.

Ovakva raspodjela utemeljena je na osnovu broja birača u pojedinim gradskim područjima. Izborne liste svih stranaka i koalicija na ovim područjima biti će različite, odnosno građani će moći birati samo one predstavnike koji žive na teritoriji njihogo izbornog područja.

Uz to, sa gradske liste koja je ista za cijeli grad Mostarke i Mostarci će u Gradsko vijeće izabrati još 13 vijećnika, a ova izborna lista biti će ista za sve bez obzira na kojem izbornom području Mostara građani živjeli. Uz to, valja napomenuti da će birači iz bivše Centralne zone glasovati za onog područje kojem pripada njihova mjesna zajednica.

Nakon ovako završenog izbornog procesa, Mostar će dobiti Gradsko vijeće Grada Mostara u kojem će sjediti 35 gradskih vijećnika.

No, ni tu priči nije kraj. Jer, u Gradsko vijeće neće biti izabrano 35 vijećnika sa najvećim brojem glasova već se mora voditi računa o minimalnim i maksimalnim nacionalnim kvotama. Naime, u Gradsko vijeće Mostara morra biti izabrano najmanje četvero pripadnika svihkonstitutivnih naroda, a ne može biti izabrano njih više od 15. Također, u Gradsko vijeće Grada Mostara mora biti izabran najmanje jedan predstavnik Ostalih.

Izbor gradonačelnika

Tek nakon toga, na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara na dnevni red će doći izbor novog gradonačelnika Grada Mostara koji se po sadašnjim važećim pravilima bira dvotrećinskom većinom, a ako to ne bude moguće onda će kasnije biti izabran natpolovičnom većinom od 18 gradskih vijećnika.

Na kraju, valja napomenuti da je jučerašnjim danom u Mostaru započela predizborna kampanja, ali ujedno je započelo i glasovanje poštom iz dijaspore. Naime, već sada mnogi birači dobili su glasačke listiće u inozemstvu, te je izborni proces za izbor novog mostarskog gradskog vijeća već započeo.

Dnevni.ba