Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na spomen štrudle s makom ili neke druge slastice, kojoj ovo sjeme daje poseban okus i aromu.

Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim ljekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahira i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potječu iz Mezopotamije, gdje je korišten u medicinske svrhe, ali i kao “biljka veselja”. Atletičari u antičkoj Grčkoj su prije natjecanja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

Narodni liječnici ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava riznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i malignih oboljenja.

Sjeme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u staničnim membranama biljaka i sudjeluje u njihovoj izgradnji, a potiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su topivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sustav, regulira krvni tlak i zgrušavanje krvi. Učinkovita je iu liječenju kožnih oboljenja.

akštrudje 31012016

Oleinska kiselina nije esencijalna, već monozasićene iz skupine omega 9, a organizam može djelomično da je sintetizira. Istraživanja znanstvenika otkrila su da sprječava nastanak karcinoma na razini gena. Također, čuva i kardiovaskularni sustav od oštećenja.

Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljikohidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra. Magnezij sudjeluje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar regulira stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink usklađuje enzime zaslužne za stvaranje i pokretljivost sperme. Kalij je vrlo bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Mak sadrži i vitamine skupine B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utječu na bolji rad probavnih organa. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a potiču dobro raspoloženje.

Od sjemena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamjena za maslinovo. Jestivo je, a dobiva se hladnim prešanjem sirovog sjemena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju ovisnost), jer je sjeme osušeno, pa slabo djeluje na živčani sustav.

Novosti.rs