U Ljubuškom počela obuka asistenata koji će pomagati djeci s invaliditetom

U Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom počela je obuka pomoćnika u nastavi koji asistiraju djeci osnovnih i srednjih škola Zapadnohercegovačke-županije, koja iz određenih razloga ne mogu samostalno pratiti redovitu nastavu, a nisu za specijalna školska odjeljenja.

Obuka se organizira u sklopu projekta „Učimo zajedno“, a cilj je da se asistenti u nastavi što bolje pripreme kako bi mogli pomoći djeci s autizmom, Downovim sindromom, ADHD-om, te djeci sa intelektualnim poteškoćama i psihozom.

Na obuku u Osnovnu školu u Ljubuškom su stigli asistenti iz čitave županije, koji će danas i sutra pohađati radionice, slušati predavanja te razmjenjivati iskustva i primjere dobre prakse.

Predavanja će držati defektologinje Tina Zovko i Zora Skoko, psihologinja Ružica Bakula te pedagogica Kristina Majić.

Uključeni u projekt su posebnu zahvalu za realizaciju ovog projekta iskazali Osnovnoj školi Marka Marulića na čelu s ravnateljem Davorinom Medićem, pomoćnikom ravnatelja Tomislavom Matićem, te tajnikom Danijelom Mucićem koji je voditelj projekta, te je obavio velik posao kako bi se projekt obuke realizirao i kako bi se prikupila potrebna sredstva.

Inače, Vlada ZHŽ-a je za ovu godinu osigurala 47 uposlenih pomoćnika u nastavi, a pohađanje ovakvih obuka trebalo bi ih osposobiti i usavršiti za obrazovni rad s djecom s invaliditetom, što bi na kraju trebalo toj djeci pomoći u aktivnoj integraciji u sveukupni društveni život.

Na današnjem otvaranju obuke govorili su i predstavnici Županijskog ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

U ime Ministarstva obrazovanja za Radio Ljubuški govorila je Viktorija Bošnjak, koja je istaknula kako je Zapadnohercegovačka županija, jedna od rijetkih, možda i jedina koja je zaokružila ovakav projekt, čiji je cilj poboljšanje inkluzivnosti obrazovanja u školama.

Audio zapis možete poslušati na: Radio Ljubuški