U Ljubuškom otvorena izložba osebujnog slikara Željka Bote

LJUBUŠKI – U hotelu “Hum” u Ljubuškom otvorena je izložba osebujnog slikara Željka Bote. Nekadašnji nadareni šahist, pjesnik i na koncu slikar, predstavio se s petnaestak radova rađenih u različitim tehnikama. Izložbeni postav predstavila je Slađana Miličević, magistra likovne umjetnosti:

Prenosi osjećaje

“Malo tko od umjetnika danas može prenijeti osjećaje kao što Željko radi na svojim slikama. Obično su to jednostavne kopije prirode koja se nalazi oko nas, dok on razvija svoj unutarnji osjećaj, prenosi ga nama i poručuje nam da je važniji osjećaj nego kopiranje prirode. To svatko može, ali osjećaje prenijeti na platno, to ne može svatko”, kazala je mr. Miličević, a zatim na upit zna li da je za Botine slike zanimanje pokazala jedna od galerija iz Chicaga, dodala: “Da, povjerio mi se, osim toga ima upita iz drugih dijelova svijeta. To me jako raduje, da netko iz naše sredine napreduje i razvija se, da ima mogućnost biti prepoznat vani. Da nije prepoznat, ne bi ga zvali. Bitno je što ga vani cijene. Nije više u modi, odnosno jednostavno ne pridaje se više važnost renesansnom načinu slikanja. Danas upotrebom fotoaparata vjerodostojno prenosimo stvari iz okoline, što nam je prije odražavala slika. Umjetnici su nekada bili prenositelji događaja, prenositelji povijesti. Pomoću slika se saznavalo što se događalo, danas je to foto aparat. Međutim, umjetnici su otišli dalje, rijetki kao Željko, gdje nam svoje osjećaje i svoj svijet prenosi onako kako ga on vidi. To je puno vrjednije i puno se više cijeni vani, nego kod nas. Zato se radujem što za njegova djela upiti stižu iz svijeta. On je već za sebe Željko Boto, ne treba se on ni s kim uspoređivati, on je jedan jedinstven, neponovljiv, kao i svaki umjetnik koji zna izraziti svoje osjećaje kroz svoja djela”.

Izložba otvorena do 13. srpnja

Radovi ovog osebujnog ljubuškog slikara koji u svojoj umjetničkoj imaginaciji koristi i autolakove kako bi postigao različite efekte, suptilan su spoj stvarnog i imaginarnog. Izložba Željka Bote u hotelu “Hum” ostaje otvorena do 13. srpnja.

Vecernji.ba