U Ljubuškom otkrivene biste istinskim hrvatskim herojima – braći Pavi i Nediljku Vegaru

LJUBUŠKI – U subotu 18.lipnja 2016. na mjesnom groblju u Vašarovićima u općini Ljubuški upriličena je svečanost otkrivanja nadgrobnog spomenika s bistama braće Pave i Nediljka Vegara.

Život cijele obitelji Vegar pisana je povijest hrvatskog naroda i njegove borbe za slobodu; od stradanja na Blajburškom polju, progona i zlostavljanja u bivšoj državi, života i borbe u emigraciji do povratka aktivnog sudjelovanja i pobjede u Domovinskom ratu. Stariji brat Pavo kao član HRB pogiba kao pripadnik Bugojanske skupine u srpnju 1972.godine. Mlađi brat Nediljko prošao je svoj put od emigracije do Domovinskog rata u kojem je kao pukovnik HV odlikovan Spomenicama Domovinske zahvalnosti i Domovinskog rata te Redovima hrvatskog pletera; hrvatskog trolista i redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu. Braća Pavao i Nediljko bili su osobe kojima su skromnost i samozatajnost bile vrline, a ljubav spram Domovine ideal i sama bit života. U spomen na svog suborca Nediljka izgradnju nadgrobnog spomenika s bistama braće Vegar dali su izgraditi njihovi suborci i prijatelji.

U tihoj i dostojanstvenoj svečanosti okupljenima se obratio umirovljeni general bojnik HV-a Markica Rebić čije obraćanje prilažemo u audio zapisu.

Biste hrvatskih vitezova braće Vegar izradio je akademski kipar prof. Stjepan Skoko,a svečano su ih otkrili suborci Nediljka Vegara iz Domovinskog rata Marijo Šimović i Franjo Puljić.

Nakon blagoslova koje je udijelio fra Ivan Kvesić uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća članova obitelji, pripadnika općinske i županijske vlasti, MZ Vašarovići, kolega , prijatelja i suboraca, pripadnika postrojbi HV-a i HVO-a i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Evo nova vremena dolaze
U kojima očekujem i ja
Jedan kutak Hrvatske zemlje
Da mi dragu slobodu da.“

Stihovi su iz domoljubne pjesme koju je Pavo Vegar napisao prije nego je sa svojim suborcima prešao granicu bivše države u kojoj je položio život za ideale koje je sanjao slobodnu i samostalnu Hrvatsku državu.

“Moji ideali su ispunjeni jer je stvorena Hrvatska država. Ona je još uvijek daleko od mojih snova i očekivanja moga brata Pave i njegovih suboraca. Ali je takva kakva jest. Mi smo od prošlih hrvatskih naraštaja preuzeli žezlo borbe za samostalnu hrvatsku državu i mislim da smo tu povijesnu zadaću časno ispunili. Na sljedećim hrvatskim naraštajima je da se bore za njezino usavršavanje. Vjerujem da će i novi hrvatski naraštaji časno obaviti svoju dužnost kao što smo i mi obećavši našim precima.”

Nediljko Vegar „Rod“

Uz zvona sa kapelice na mjesnog groblju u Vašarovićima prisutni nisu mogli suspregnuti suze, a mi ćemo dodati kako je ponosan onaj narod koji se sjeća i spominje svojih palih vitezova i heroja.

Bjanka Medić / Radio Ljubuški