U Ljubuškom održan VIVA film festival

LJUBUŠKI – Gradska vijećnica Ljubuški bila je mjesto okupljanja žitelja Ljubuškog, koji su u razdoblju od 1. do 3. lipnja imali prigodu pogledati nekolicinu filmova u različitim kategorijama od ekologije, turizma, religije, do filmova za mlade, a sve to po izboru Udruge Viva iz Sarajeva.

Riječ je, naime, o VIVA film festivalu, koji je ove godine održan po drugi put, a partner gradovi festivala osim Ljubuškog bili su i Kakanj, Vareš, Sanski Most, Mostar, Lukavac, Puračić te Sarajevo, kao centar manifestacije.

Okrugli stol

U sklopu projekcija filmova, održana su i tri okrugla stola, i to u Kaknju, Sarajevu te u Ljubuškom, gdje se govorilo o temi „Film i turistički potencijali BiH i regije“. Bila je to prigoda da Ljubuški posjete, ali i da se publici obrate gosti, autori odabranih filmova iz Bugarske, Grčke… te da nazočnima ukažu na prirodne i kulturne turističke potencijale zemalja iz kojih dolaze.

Osim njih, okupljenima u Gradskoj vijećnici obratili su se, između ostalog, i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, Ratko Orozović, sarajevski filmski i kazališni režiser i direktor VIVA film festivala, novinar Dževad Kučukalić, arheolog Mirko Rašić, koji je govorio o povijesti grada Ljubuškog, Nikica Vučić, predstavivši se s temom „Oaza u kamenu – vodopad Kravica“, a prigodne riječi uputio je i Ivan Matić, predsjednik Turističke zajednice ZHŽ-a.

Nagrada za ljubuške gimnazijalce

U okviru festivala, također, održane su i radionice za srednjoškolce pod nazivom “Od ideje do realizacije ekološkog dokumentarnog filma“ pa je tako ekipa VIVA festivala boravila u Gimnaziji Ljubuški, gdje su sudionici radionice napravili kratki film ”Probudi se”, koji je bio prikazan kroz dane besplatnih projekcija filmova. A, autori spomenutog filma, koji nosi jaku poruku o potrebi jačanja ekološke svijesti kod stanovnika Ljubuškog, su gimnazijalci Fran Zelić i Srećko Herceg. Ovaj dvojac dobio je i prigodnu nagradu na završnici Festivala u Sarajevu, a s nama su rado podijelili svoje dojmove.

„Jako sam sretan zbog nagrade (kamere) koju smo osvojili ja i moj kolega Fran. Ipak je riječ o filmu koji je nastao u samo dva dana, stoga se najiskrenije zahvaljujemo ekipi VIVA film festivala koja je prepoznala naš talent“, kazao nam je gimnazijalac Srećko Herceg.

Njegov kolega Fran Zelić je dodao kako su se više bazirali na poruku nego na snimljeni materijal, a upravo je on napisao tekst za njihov film.

„Nas dvojica smo imali za cilj da ovaj film nastane oslanjajući se na vlastite snage, bez pomoći od strane drugih, i izgleda da smo uspjeli u naumu. Jedino što smo posudili je snimka Ljubuškog iz zraka od foto studija „Đino“, istaknuo je Fran, izrazivši zahvalu na podršci i Goranu Skoki, ravnatelju Gimnazije Ljubuški te Zdravki Rupčić, pedagoginji koja radi u ovoj školi.

Dnevni list