Ljubuški poljodjelci i njihove kolege iz ŽZH dobivaju Sabirno-distribucijski centar

Ljubuški poljodjelci i njihove kolege u zapadnoj Hercegovini, dobivaju svoj iznimno važan poslovni objekt. Riječ je o Sabirno-distribucijskome centru u poslovnoj zoni Zvirići, objektu koji bi trebao donijeti velike i važne novine u radu i poslovanju, prije svega u plasiranju i prodaji poljoprivrednih plodova plodne i rodne ljubuške zemlje u slivu rijeke Trebižat, ali i iz drugih mjesta i prostora zapadne Hercegovine.

Gradnja je počela prošle godine u ožujku, završena je prva faza, površine 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora. Privode se kraju završni građevinski radovi na uređenu pristupnih prometnih trakova i dvorišta, za pet-šest dana to će biti gotovo i spremno za svečano otvaranje.

–Prva faza je posve u funkciji, od 630 m2 prostora je 288 m2 rashladnih komora, što iznosi oko 1100 m3 hladnog prostora. Uloženo je ukupno oko milijun maraka. Približno polovinu tog novca uložio je Grad Ljubuški, a u preostalom dijelu sudjelovali su Županija ZHŽ, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Vlada Republike Hrvatske, koja je dala 500.000 kuna.

Grad Ljubuški će predati ovaj objekt PZ Plodovi zemlje, koja ima 185 svojih osnivača i plus stotinjak kooperanata koji surađuju sa zadrugom. To je ogroman broj proizvođača, koji mogu u stotinama i tisućama tona imati određenu robu. Kad se ta roba kanalizira, pripremi, pakira u prepoznatljiva pakiranja, uz određenu kontrolu kvalitete koju Zadruga ima i može pružiti, logično je i normalno da će ta roba biti tražena od strane kupaca – objašnjava Davor Vasilj, savjetnik ljubuškog gradonačelnika Neveka Barbarića za poljodjelstvo.

–Ići ćemo postupno, korak po korak, sigurno je da će se odmah jedan dio poljoprivrednih proizvođača uključiti, a drugi će postupno. Ove godine smo u nezgodnom položaju, jer nas je mraz poremetio i ne znamo što ćemo moći ponuditi. Od planiranih 8000 tona mladoga krumpira, bit će maksimalno 4000 tona. Toliko smo desetkovani. Već u prodaji ima mladoga krumpira iz plastenika, a sljedeći tjedan će biti i ovoga s njiva što smo uspjeli spasiti. Sabirno-distributivni centar će biti jedan novi poticaj za ljude, da stvorimo svoj proizvod, svoj brend… Krumpir će sam sebe prodati, on je kvalitetan i dobar. Već imamo zainteresiranih kupaca, oni koji su dosad otkupljivali zovu, raspituju se – ističe Dubravko Vukojević, direktor PZ Plodove zemlje iz Ljubuškog.

Svečano otvaranje i predaja objekta PZ-i Plodovi zemlje, bit će upriličeno sredinom ovog mjeseca, uz prigodni program prilagođen mjerama zaštite od koronavirusa.

Ivan Kaleb / Večernji list