Ljubuški: Kreću turniri u bućanju

LJUBUŠKI – Nakon završetka Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj u Ljubuškom i okruženju „oživjet“ će popularna bućališta i malonogometna igrališta.

Uz MNL Mjesnih zajednica i ponekog Memorijala u malom nogometu, turnira u bućanju po modificiranim pravilima bit će na sve strane.

Kod „Šampiona“ je uvijek zanimljivo, tu se buća od davnina, uvijek ima poznatih i boćarskih i „bućarskim“ igrača, bilo da se igra turnir, bilo rekreativno.

Turnir „Kod Dane“ u Studencima, ili na Ligatu, s desne strane na skretanju za Kravicu, posljednjih je godina, popularan, zabavan i zanimljiv. Teritorijalno pripada MZ Hrašljani, iako ga svojataju i (brojniji) Studenčani, ali malograničnih i graničnih problema nema. Ove dvije MZ (donedavno jedna) su pravi primjer susjedske tolerancije i dobrih odnosa.

Što se igrača i ekipa tiče prednjače Studenčani, ali pečat bućalištu i turniru daju i „gosti“, osobito oni stalni. Najpoznatiji među njima je „prva buća Zvirića“, Mirko Ilić – Mića. Dobro valja, još bolje izbija, a u velikoj želji zna „zabiti i autogol“ pa od gotovine napraviti veresiju. S njim je uvijek veselo, bilo da dobiva, bilo da gubi.

Zlatko Pehar – Puška svestran je i dobar igrač, osim kad igra „sa svojima“ iz Stubice gdje su svi igrači – najbolji.

Dođu tu i momci sa Žabara, Vitaljine, iz Pregrađa, a zaleti se poneko i iz grada i okolice, a najstalniji su gosti Studenčani. I kod njih je slično „ko u Stubici“, sve poznate marke, a ni najstručniji žiri ne bi mogao izabrati najboljeg. U zogu su najčešće, da ne kažem uvijek: Mićo, Vinko, Ćelo, Kesa, Jure, Bare, Dragan i jedan i drugi, Pero (jedan s Trseljevine, drugi s Glavice)….

Tu je i mlađa garda: Puzo, Ikan, Mate, Ante, Vlada, pa za „budućnost“ ne treba brinuti.

Najzanimljivije je, ipak, oko zoga. Bez obzira na kvalitetu bućanja komentari su uvijek na razini. Bilo sa zoga ili okolo njega za svaki potez ima bar poneka dosjetka koje se ne bi postidio ni pokojni Ivo Tomić, legendarni komentator na Hrvatskom radiju.

Ovih dan traje zagrijavanje, uz hladno pivo „trenira“ svaki dan „a sunce zađe“. Od ponedjeljka navečer krenut će i natjecateljski dio prvog turnira u nizu kod skretanja za Kravicu, ili Trseljevinu, kako se kome mili.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški