LJUBUŠKI – Na 28. sjednici Gradskog vijeća usvojene su Privremene statutarne odluke kojima je Ljubuški službeno postao Grad. Današnji dan je jedan od značajnijih dana u novijoj povijesti Ljubuškog kada je ovo prekrasno mjesto proglašeno gradom. Prvom sjednicom Gradskog vijeća Ljubuški završen je postupak proglašenja Grada na radost i odobravanje velike većine sugrađana.

„Dopustite mi da zahvalim svima Vama koji ste na bilo kakav način pomogli ostvarivanje ove naše zajedničke želje, zamisli i potrebe. Još jednom hvala Vam na dolazak na ovu zajedničku svečanost, a našem Gradu Ljubuškom sretno jedno novo poglavlje u dugoj povijesti i još duljoj i sretnijoj budućnosti“, kazao je Tihomir Kvesić, predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški.

„Proglašenje Gradom jača društveni, politički, gospodarski utjecaj naše sredine i ovaj čin je izraz poštovanja prema časnoj povijesti ovoga grada i izraz poštovanja prema vrijednoj kulturnoj baštini „ kazao je gradonačelnik Nevenko Barbarić te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom postupku proglašenja Gradom, a posebno vijećnicima na jednoglasnoj potpori i podršci.

Nakon sjednice gradonačelnik Nevenko Barbarić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić svečano su otkrili ploče s natpisima Grada Ljubuškog.

Program je nastavljen u hotelu Bigeste u nazočnosti brojnih gostiju i političkih osoba te drugih uzvanika među kojima je bio i tajnik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Robert Vidović koji je gradonačelniku Barbariću uručio prigodan poklon.

Ljubuški je grad utemeljitelja Hercegovine hercega Stjepana Vukčića Kosače i njegove žene Ljubuše. Grad rimskih legionara i patricija koji u prvim stoljećima tu sagradiše vojni tabor Bigeste i uživaše na raskošnim imanjima uz rijeku Trebižat.

Ljubuški je gospodarsko, političko, kulturno i vjersko središte već stoljećima. Nisu ga samo Rimljani izabrali za boravište svojih legija već su ga i turski osvajači proglasili sjedištem kadije, a austrougarske vlasti sjedištem kotara. To je kraj zanimljive povijesti i bogate tradicije, ali i iznimne sadašnjosti. Zahvaljujući svom zemljopisnom položaju uz granicu s Dalmacijom i susjedno Međugorje, Ljubuški se danas razvija u jedno od vodećih gospodarskih i turističkih središta ovoga dijela Bosne i Hercegovine.

Ana Bubalo / Ljportal.com