FOTO: Radio Ljubuški

Jedna od najvažnijih redovitih aktivnosti koje provodi Crveni križ Ljubuški je organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Samo u protekloj godini, kroz šest akcija, prikupljene su 242 doze ove dragocjene tekućine, 12 doza manje u odnosu na 2017. godinu.

Kako saznajemo Dnevni list iz ove ustanove, aktivno se radilo i na prikupljanju humanitarne pomoći u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama, a samo za Božić podijeljeno je 300 paketa socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima.

Osim navedenog, djelatnici CK Ljubuški bili su posvećeni radu s mladima pa su tako organizirane edukacije i natjecanja u pružanju prve pomoći za učenike. Uz pomoć i suradnju djelatnika Doma zdravlja Ljubuški, izvršene su edukacije, odnosno obuke i za vozače koji su polagali vozački ispit, ukupno njih 387.

„Zadovoljni smo proteklom godinom i aktivnostima koje smo proveli, a najviše nas veseli to, što uz stare darivatelje, iz godine u godinu imamo sve više i onih mlađih, koji prepoznaju važnost ovog najhumanijeg čina“, kazali su za Dnevni list iz Crvenog križa Ljubuški.

Među građanima, koji već duže vrijeme sudjeluju u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, ima onih koji su to učinili čak i do 50 puta, a rekorder među njima, ali i u Zapadnohercegovačkoj županiji je Ljubomir Rašić s oko 80 darovanih doza krvi. Njemu, jednako kao i ostalim darivateljima u ZHŽ-u, protekle godine dodijeljene su novčane nagrade.

Među provedenim aktivnostima svakako vrijedi istaknuti i dvodnevni radni posjet izaslanstva Crvenog križa ZHŽ-a Gradu Zagrebu. U izaslanstvu Crvenog križa s hercegovačkog područja bio je i Viktor Grbavac, predsjednik CK Ljubuški, a tom prigodom se otvoreno razgovaralo o iskustvima u provedbi tradicionalnih programa i aktivnosti Crvenog križa te o mogućnostima suradnje između CK ZHŽ-a i CK Grada Zagreba.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list