Ljubušaci u nedjelju biraju predstavnike mjesnih zajednica

LJUBUŠKI – Pred Ljubušacima su novi izbori, ovaj put za predstavnike mjesnih zajednica. Tako će u nedjelju, 8. svibnja preko 21 tisuća birača s pravom glasa u 33 mjesne zajednice na izborima za članove Vijeća MZ općine Ljubuški birati novo vodstvo za iduće četiri godine.

Prema riječima predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva (OIP) Stipe Bubala izborni proces protječe bez problema sukladno propisima.
“Ovo su ukupno drugi izbori (op.a. prvi 2012.) koji se održavaju na ovaj način. Dosad nije bilo nikakvih problema te cijeli proces protječe u redu”, kazao je Bubalo.

283 vijećnička mjesta

Iako su ovi izbori svojevrsna uvertira za listopadske lokalne izbore, konačne liste političkih subjekata i kandidata za sudjelovanje na izborima pokazuju da vladajući HDZ BiH s listama u svim mjesnim zajednicama gotovo i nema konkurencije. Za 283 vijećnička mjesta u 33 mjesne zajednice, u njih čak 18 nijedna od oporbenih stranaka nije ponudila kandidate te su tako HDZ 1990, HSP BiH i ostale stranke biračima uskratile mogućnost biranja između više opcija pa će u tim mjestima nedjelja proći bez izborne borbe, a novi članovi vijeća su već poznati.

Nejaka oporba zakazala

Grab, Klobuk, Ljubuški I, Ljubuški II, Studenci, Veljaci… neke su od mjesnih zajednica u kojima HDZ BiH nema protukandidate premda one spadaju u red onih s najvećim brojem birača što je jasan pokazatelj trenutačnog omjera snaga na ljubuškoj političkoj sceni.

Devedesetka je ponudila kandidate za vijećničke pozicije u devet mjesnih zajednica, dok će pravaši u borbu za glasove u njih sedam. Ostale stranke su bez kandidata. Što se tiče neovisnih listi, takva je samo jedna i to u MZ Ljubuški III.

Prolog, Crveni Grm, Radišići, Proboj, Miletina, Humac, Šipovača-Kašče… neke su od malobrojnih mjesnih zajednica u kojima će HSP BiH, odnosno HDZ 1990 pokušati izboriti vijećnička mjesta.

Dnevni list

Popis kanidata na sljedećoj poveznici: Kandidati na izborima za VMZ općine Ljubuški