Home Vijesti Politika Ljubić u BiH glasao za Istanbulsku, a u Hrvatskoj ‘junački pobjegao’

Ljubić u BiH glasao za Istanbulsku, a u Hrvatskoj ‘junački pobjegao’

0
Ljubić u BiH glasao za Istanbulsku, a u Hrvatskoj ‘junački pobjegao’

Ljubić i Raguž iskoristili su priliku i ‘pobjegli’ sa svakako neugodnog glasovanja. Njihove stolice prilikom glasanja ostale su prazne, no obojica su se ‘stvorili’ kada se izglasavala smjena HDZ-ove ministrice Martine Dalić i, očekivano, glasovali ‘PROTIV’.

U susjednoj Republici Hrvatskoj konačno je završen i taj, kako su ga mediji nazivali, ‘Dan D’. Kako se i očekivalo, ratificirana je Istanbulska konvencija. Iznenađenje je i da se, po prvi put, protiv prijedloga svoje vlade glasalo čak 14 HDZ-ovih zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Ljubić i Raguž izbjegli glasanje, Glasnović protiv

No, bilo iznenađenje ili ipak ne, dvojica HDZ-ovih zastupnika iz tzv. dijaspore, dr. Božo Ljubić i Željko Raguž iskoristili su priliku i „pobjegli“ sa svakako neugodnog glasovanja. Od prije je poznat i stav neovisnog saborskog zastupnika, također izabranog glasovima dijaspore, Željka Glasnovića, koji je, očekivano, glasovao protiv.

Ipak, čitateljima smo dužni ispriku. Naime, Dnevni list je već pisao da će Ljubić biti jedini od parlamentaraca koji će dva puta glasovati o Istambulskoj konvenciji. No, Ljubić u Hrvatskom saboru nije glasovao te se odlučio na ne baš popularan potez – „bježanja sa sata kada ne znaš što bi i kako bi“ iako je i sam nedavno medijima kazao da će „se odrediti“ po pitanju Istanbulske konvencije.

No, i Raguž i Ljubić „stvorili“ su se u saborskim stolicama kada se izglasavala smjena HDZ-ove ministrice Martine Dalić i, očekivano, glasovali ‘PROTIV’, dok je neovisni Glasnović bio ‘ZA’ izglasavanje nepovjerenja.

Možda je i za shvatiti ovakvo Ljubićevo ponašanje jer svakako je teško bilo ugoditi na čak tri strane: premijeru i predsjedniku Vlade i HDZ-a susjedne Hrvatske koja je i uputila Istanbulsku konvenciju u saborsku proceduru, potom Biskupskoj konferenciji BiH koja je izrazila protivan stav, i na kraju protiv samoga sebe.

U BiH sa stavom, u Hrvatskoj bez stava

Naime, BiH je već prije i bez velike pompe, ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (CAHVIO), poznatiju kao Istanbulska konvencija, već 2013. godine i Ljubić je tada, kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, glasovao ‘ZA’.

Naime, on je na pitanje medija kako će ovaj put glasovati u Hrvatskom saboru nedavno kazao:“”Želim kazati je da, kada sam izabran za Hrvatski sabor, sebi sam zadao zadatak da ću se kloniti svjetonazorskih rasprava u Hrvatskom saboru. Želim se fokusirati na Hrvate izvan Republike Hrvatske i to sam do sada uspijevao. Što se tiče glasovanja oko Istanbulske konvencije, pa mislim da će svi oni koji će glasovati’ZA’ ili ‘PROTIV’, vjerujem da će glasati po vlastitoj savjesti. Ja ću se odrediti na glasovanju. Kada bude glasanje – vidjet će se”.

Kako su pokazali rezultati glasovanja, dvojica saborskih zastupnika iz BiH – nisu se odredila, a kako će na to i hoće li reagirati crkveni dužnosnici u BiH, ostaje vidjeti.

Za podsjetiti je da su biskupi Biskupske konferencije BiH, na sjednici 20. ožujka, izašli sa stavom kako “izražavaju žaljenje što je ta konvencija usvojena u Bosni i Hercegovini bez šire rasprave u koju bi bile uključene također Crkve i vjerske zajednice”, dajući potporu biskupima u Hrvatskoj u njihovom protivnom stavu.

Glasovanje o Istanbulskoj potreslo HDZ

Glasovanje o Istanbulskoj deklaraciji, kao nikada do sada, potresla je susjedni HDZ ali ipak, na kraju krajeva, dokazala i visoku razinu demokracije u toj stranci pod predsjednikom Plenkovićem.

Od ukupno 56 zastupnika HDZ-a, čak 14 ih je glasalo protiv dok je suzdržan bio Ivan Šuker. Protiv su bili Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman. Božo Ljubić i Željko Raguž izbjegli su ovo glasovanje.

Dnevni list