Brda i doline, bolje plaće i bolji standard svom narodu kojeg su godinama obećavali, napokon je urodio plodom, samo je bio problem što su lagali u obećanjima gdje će biti bolje.

Iako do prije nekih 5 godina ovo mjesto u srcu Hercegovine koliko toliko bilo obećavajuće mladima da ovdje ostanu, stvaraju obitelj i grade zajednicu na pravim vrijednostima taj pokušaj se izjalovio mnogima koji su ostali, a sada na milost i nemilost prepušteni su nekoj drugoj planini, nekoj drugoj rijeci, nekoj drugoj državi…

Kriminal, korupcija, pohlepa, stranačka zapošljavanja u mnogim ustanovama bez imalo znanja, a isključivo sa kupljenim diplomama doveli su mnoge u stanje gdje skoro pa više i ne vide neku budućnost za sebe, svoj silni trud i volju ostanka u svom rodnom kraju.

Svemu tome pridonijeli su brojni takozvani gospodarstvenici koji su punili svoje džepove novcem kojeg su im zarađivali obični radnici kojima su davali mrvice kako bi samo mogli preživjeti. Doslovno su svoj narod koristili kao neku vrstu robova s ciljem da od njih naprave “ovce” koje će samo blejati, ali zeznuli su se. Nije naš narod tako glup kako su oni mislili, samo su kao uvijek trpjeli do neke gradine s nadom kako će shvatiti, ali zajedništvo politike i takozvanih gospodarstvenika koji ne poznaju shvaćanje nego svoj osobni interes sada tone u “živo blato”, a ti radnici iako poniženi, ali uzdignuta čela sada odlaze tamo gdje će se cijeniti i gdje će biti poštovani od svojih poslodavaca i gdje ne trebaju više trpjeti i gledati njihovu pohlepu.

Sliku koju vidite nije samo obična slika sa nekog druženja prijatelja na nekom roštilju uz rijeku Lišticu, to je slika mladih momaka iz Širokog Brijega koji su odlučili krenuti daleko od svog rodnog kraja u potrazi za dostojanstvom kojeg zaslužuju. Njihova nova radna i životna destinacija je London Berlin, Beč, kao i mnogi drugi u neke nove bolje destinacije. (Slika koju smo dobili od onih koji su među njima je uklonjena na zahtjev autora slike i zamijenjena. Kao portal se ispričavamo ali izgleda da se neki ne slažu s njenom objavom)

Široki Brijeg je grad, grad pun duhova u zadnje vrijeme sve više. Hvala vam političke Hrvatine, Hvala vam takozvani katolici gospodarstvenici, Hvala vam svima koji ste ovim momcima pokazali smjer i rekli da ovdje za njih nema mjesta. Samo znajte kada propadnete u “živo blato” ovi momci i mnogi prije njih koji su otišli neće biti tu da vam pruže ruku da se izvučete. Sada neka vas izvlače oni iz Sirije, Irana i Pakistana…..

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info