Liječenje reume biološkim lijekovima

Reuma ili reumatizam je oboljenje mišićnih i koštanih sustava. Trećina svjetske populacije pati od neke od ovih vrsta oboljenja.

Reumatizam je najčešća kronična bolest, a uglavnom zahvaća kosti, zglobove, tetive, mišiće i ligamente. Bolest uglavnom pogađa žene, a u rjeđem obliku i muškarce. Javlja se nakon tridesetih godina, a ponekad i u mlađoj dobi.

Oblici reumatizma

Postoji preko 200 poznatih vrsta reumatskih, odnosno mišićno-koštanih oboljenja. Najčešći obilik artritisa je osteoartritis koji pogađa vrat, prste, kukove, koljena i donji dio leđa. Oboljeli osjećaju slabost u mišićima, bolove u leđima te ukočenost zglobova. Prilikom oboljenja reumatoidnoga artritisa imunološki sustav pada te stanice napadaju tkivo oko zglobova, a pacijenti tada osjećaju umor, groznicu, izrasline oko zglobova te ukočenost istih. Poznati su još giht, lupus te psorijatični artritis.

Liječenje biološkim lijekovima

Koristi se naziv biološki jer se u njihovoj proizvodnji koriste živi organizmi u cijelosti ili samo neki njihovi sastavi. Ove lijekove prepisuju reumatolozi tek onda kada je bolest aktivna, a uobičajeni lijekovi nisu više učinkoviti.

Biološki su lijekovi tvari, po sastavu proteini, koje s rijetkim iznimkama naš organizam već normalno proizvodi, iako u slučaju bolesti ne u dovoljnoj količini, kaže prim. dr. sc. Frane Grubišić, predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma.

Kod autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis ili psorijatični artritis, nepoznati vanjski čimbenici aktiviraju odgovor imunološkoga sustava koji napada vlastita tkiva i stanice. S obzirom na to da činitelj koji aktivira reumatsku bolest nije poznat, još uvijek ne znamo kako izliječiti ove bolesti. Međutim, trudimo se uravnotežiti bolesnikov obrambeni sustav kako tijelo ne bi djelovalo na vlastitu štetu, napominje liječnik Grubišić.

Svakom pacijentu preporučuje se određena koncentracija i duljina konzumiranja lijekova. Zato liječnik Frane Grubušić objašnjava kako povoljan učinak biološkoga lijeka ovisi o vremenu njegove prisutnosti u tijelu u odgovarajućoj koncentraciji i o načinu njegova djelovanja. Upravo tome se prilagođava doziranje lijekova. Biološki lijekovi slični su proteinima ljudskoga organizma, a u Hrvatskoj su odobreni za liječenje reumatoidnoga artritisa, psorijatičnoga artritisa, ankilozantnoga spondilitisa te aksijalnoga spondiloartritisa. Svaki pacijent mora napraviti određene testove i pretrage prije nego mu reumatolog prepiše biološke lijekove.

Prije uvođenja potrebno je isključiti eventualnu tuberkulozu ili aktivnu infekciju virusom hepatitisa B i C. Također liječenje ne dolazi u bozir ako pacijent pati od srčanih, neuroloških ili drugih malignih bolesti, ističe prof. dr. Simeon Grazio

Nuspojave bioloških lijekova

Kao i drugi lijekovi, tako i biološki, imaju dobre, ali i nepoželjne učinke te se zato prije svega koriste kod bolesti koje imaju lošu dugoročnu prognozu. Oni ne služe potpunom izliječenju nego smanjenju simptoma i modificiranju tijeka bolesti.

Najčešće su neželjeni učinci bioloških lijekova koji se potkožno ubrizgavaju na mjestu uboda, a kod lijekova koje pacijenti primaju u obliku infuzija, to su infuzijske reakcije poput ubrzanoga kucanja srca ili sniženje krvnoga tlaka. Zbog intravenoznoga korištenja moguće je crvenilo ili osjećaj pečenja na mjestu uboda, kaže prof. dr. Branimir Anić

Ako se takve posljedice ponavljaju ili traju duže nego inače bilo bi dobro da se savjetujete s liječnikom, a postoji mogućnost da na neko vrijeme prestanete s terapijom. Biološki lijekovi još uvijek se testiraju, a liječnici i udruge rade na tome da postanu dostupniji većem broju oboljelih.

Ordinacija.hr