Kako piše ljubljansko Delo, u Sloveniji epilepsiju ima oko 2500 djece i maloljetnih osoba, a kod nekih, poput epileptičara koji su bili uključeni u eksperimentalni program, uobičajeni protuepileptički lijekovi nisu djelotvorni.

‘Primjenom doza sintetičkog kanabidiola (CBD), koji je prisutan i u prirodnoj konoplji, epileptički napadi kod sedmoro djece uključenih u program potpuno su nestali, kod četvero je poboljšanje zdravstvenog stanja 90-postotno, kod četvero 50-postotno. Za drugih četvoro malih pacijenata još nema definitivnih rezultata, a samo troje na tretman nije reagiralo i nije bilo poboljšanja’, kazao je za Delo dr. David Neubauer s odjela za neurologiju mladih u spomenutoj klinici.

Studija nastala na osnovi programa pokazala je da negativnih sporednih učinaka u takvom liječenju uopće nije bilo. Zato je nacionalni zdravstveni zavod pristao da se vrijeme u kojemu će mali pacijenti dobivati doze kanabinoida produlji na još dvije godine i priznao troškove takvog liječenja.

Na osnovi studije takvo će se liječenje priznati i drugim epileptičarima među mladom populacijom, kod kojih uobičajeni farmaceutski lijekovi ne djeluju.

Paralelno s ovim programom odvijao se program za druge mlade bolesnike, na kojemu su inzistirali njihovi roditelji, i u kojemu je primijenjeno liječenje prirodnim lijekovima iz medicinske konoplje. U taj je program bilo uključeno 14 djece, a epileptički su napadi prestali kod više od polovice, piše vodeći slovenski dnevnik, no dodaje da za popularizaciju i širu primjenu takve metode postoje problemi koji nisu riješeni.

Jednomjesečna terapija kanabinoidima stoji 600-800 eura, a velik otpor prema primjeni kanabinoida u liječenju epilepsije i nekih drugih bolesti postoji upravo u struci, odnosno među specijalistima neurolozima, navodi Delo.

SirokiBrijeg.info