Home SLUČAJ ZA PAMĆENJE Lijanović & Co. Lijanović i Šakić: Svjedok ne zna da li su optuženi uplaćivali donacije za stranku

Lijanović i Šakić: Svjedok ne zna da li su optuženi uplaćivali donacije za stranku

0
Lijanović i Šakić: Svjedok ne zna da li su optuženi uplaćivali donacije za stranku
Foto: BIRN BiH

Pred Županijskim sudom u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedok Ante Juri je kazao da se Narodna stranka Radom za boljitak financirala iz budžeta, članarinama i pojedinačnim donacijama.

Juri, koji je kao svjedok pozvan po odluci Sudskog vijeća, na pitanje predsjedavajuće sutkinje Vildane Helić, nije se mogao sjetiti da li su Lijanović ili Šakić uplaćivali donacije za stranku.

“Za svaku donaciju postoji ime i prezime ko je uplatio, jer je to bila obaveza prema Centralnoj izbornoj komisiji. Sve je išlo na račun. Nije se plaćalo u gotovini. Ne mogu se trenutno sjetiti pojedinačnih uplata, ali se sve može provjeriti”, rekao je Juri.

Prema svjedoku, sistem uplata za stranku je bio centraliziran, a u centrali stranke su uvijek znali ako je bila uplata za neki njen županijski odbor.

“Maksimalne uplate su bile do 10.000 za osobe koje nisu članovi stranke, a do 15.000 maraka za članove stranke. Nije mi poznato da je neko imao veće i značajnije uplate”, kazao je Juri.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Na ovom ročištu je došlo do izmjene Šakićevog odvjetnika.

Naime, kako je obrazloženo, odvjetnica Lejla Džindo je tražila razrješenje zbog zdravstvenih razloga, a istovremeno je podnijela zahtjev za ispis iz Odvjetničke komore. Novi Šakićev odvjetnik po službenoj dužnosti će biti Amir Mešić.

Suđenje se nastavlja 26. listopada ove godine.

Samir Karić / Detektor.ba