LIJANOVIĆ & Co: Počelo novo suđenje drugarima nakon ukidanja prvostupanjske presude i 53 godine zatvora

Obnovljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalim optuženim za financijski kriminal počelo je pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Suđenje je obnovljeno nakon ukidanja prvostupanjske presude kojom su Ivanković Lijanović i još osmero optuženih i tri firme osuđeni na blizu 53 godine zatvora, tri milijuna konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset milijuna maraka nezakonito stečene koristi.

Tužitelj Ismet Šuškić predložio je da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku. Obrane su zatražile preslušavanje iskaza najbitnijih svjedoka i vještaka, te izvođenje pojedinih novih dokaza.

Obrana Jerka Ivankovića Lijanovića u uvodnoj riječi je istakla da ne postoje formalni uvijeti za vođenje postupka, jer optuženi nikad nije ispitan na okolnosti iz dvije točke optužnice.

“Većina dokaza Tužiteljstva su nezakoniti. Većina se zasniva na izjavama policijskih službenika koje nisu potkrijepljene drugim dokazima”, kazala je braniteljica Mirna Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen sa Slavom Ivankovićem Lijanovićem, Miloradom Bahiljem, Jozom Sliškovićem, Željkom Mikulićem, Draženkom Kvesićem, Mirjanom Šakotom, Mirkom Galićem, Miroslavom Čolakom, te firmama iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na teret im je stavljen organizirani kriminal u vezi sa pranjem novca i poreznom utajom, te krivotvorenje ili uništavanje trgovačkih knjiga.

Obrana Slave Ivankovića Lijanovića je u uvodnoj riječi iznijela iste prigovore kao i Obrana prvooptuženog. Branitelj Esad Fejzagić je kao novi dokaz predložio određeni izvod iz banke sa računa optuženog.

I drugi branitelji istakli su da ne postoje formalno-pravni razlozi ili da nisu ispunjeni uvijeti za vođenje ovog postupka. Sliškovićev branitelj Rusmir Karkin napomenuo je da je njegov branjenik ranije već odgovarao za djela iz optužnice u prekršajnom postupku.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević kazao je da će u nastavku suđenja, zakazanom za 19. rujna, pripćiti odluku o prijedlozima za dokazni postupak.

Detektor.ba