Lavanda je biljka poznata po ugodnom mirisu i svijetlo ljubičastim cvjetovima. Porijeklom je iz planinskih dijelova Mediterana, ali se danas uzgaja u cijelom svijetu. Ime lavanda je izvedeno od latinske riječi lavare, što znači oprati. To je zbog činjenice da se obično koristi u kupkama za pročišćavanje uma i duha. Lavanda naraste do visine od oko 60 cm i ima drvenaste grane. Listovi su joj sivo zelene boje, a cvjetovi svjetlo ljubičasti.

Lavandu su koristili od davnina na različite načine. Rimljani su svoje kupke obogaćivali cvijetom lavande, a Grci su je koristili za liječenje. Tijekom Prvog svjetskog rata, koristila se za liječenje i dezinfekciju rana. Englezi su stavljali cvjetove lavande u šešire kako bi izliječili glavobolju i sunčanicu.

Ulje lavande

Eterično ulje lavande je učinkovito u liječenju tjeskobe i depresije zbog svojih umirujućih svojstava. Često se koristi u biljnim lijekovima koji služe za opuštanje i smirivanje. Možete staviti lavandu u kut svoje sobe ili staviti stabljike u vazu. Njezine umirujuće arome ne samo da će vas osloboditi od stresa, već će i odbijati kukce. Miris lavande odbija kukce poput komaraca, mušica i moljaca. Nanesite malo ulja lavande na izloženu kožu kako bi se zaštitili od ugriza komaraca. Lavanda ima i protuupalna svojstva koja će smanjiti iritaciju i svrbež u ugriza kukaca.

Ulje lavande potiče san te se zbog toga koristi kao alternativa za liječenje nesanice. Možete staviti par kapi ulja na jastuk kako bi brže zaspali i unijeli svježinu u sobu.

Lavanda može biti korisna u liječenju glavobolje, migrene, depresije, napetosti i stresa. Osvježavajuća aroma lavande uklanja nervozu i nemir i povećava mentalnu aktivnost. Istraživanje je pokazalo da su studenti, koji su prije ispita udisali ulje lavande i ružmarina, bili pod manjim stresom od ostalih studenata te su im se povećale kognitivne sposobnosti.

Ulje lavande se koristi i za respiratorne probleme uključujući prehladu, astmu i bronhitis. Možete dodati par kapi ulja u kipuću vodu za inhalaciju što će smiriti dišne puteve i olakšati protok zraka.

Lavanda je također dobra za uklanjanje akni, crvenila i ožiljaka jer se može direktno nanijeti na lice. Na vaticu stavite kapljicu ulja lavande i nježno utrljajte na željeno područje. Za bolje rezultate ponavljajte postupak više puta.

Ulje lavande je korisno za probavu jer povećava pokretljivost hrane u crijevima. Ulje također potiče proizvodnju želučanih sokova i tako pomaže u liječenju probavnih smetnji, bolova u želucu, grčeva, nadutosti, povraćanja i proljeva.

Čaj od lavande

Pijenje čaja od lavande može ublažiti simptome tjeskobe i depresije, kao što su nemir, nesanica i razdražljivost. Njegov smirujući učinak pozitivno djeluje i na probavni trakt jer može smanjiti nadutost i grčeve. Pijte šalicu čaja od lavande odmah nakon jela od kojeg ste obično naduti ili imate plinove.

Čaj od lavande također može pomoći ublažiti prehladu, kašalj, simptome astme, bronhitisa i sličnih problema dišnog sustava. Čaj možete kupiti u trgovinama zdravom hranom ili u specijaliziranim trgovinama čajeva. U 1 šalicu kipuće vode dodajte 1-2 žličice svježe ili suhe lavande. Ostavite da odstoji 5-10 min prije konzumacije. Nije poželjno piti više od 3 šalice čaja od lavande dnevno jer se mogu javiti nuspojave kao što je mučnina.

Kiwi.hr