Kvaliteta rumunjske ASC Corona 2010 se pokazala nad rukometašica iz Gruda

Rukometašice HŽRK Grude, dvostruke uzastopne prvakinje BiH i dvostruke uzastopne pobjednice Kupa BiH, doživjele su dvostruki visoki poraz u 1. kolu Kupa EHF protiv rumunjske ASC Corona 2010 iz Brašova u Rumunjskoj.

Nije nitko ni očekivao prolaz u sljedeće kolo, jer rumunjske su predstavnice “drugi svijet”, kvalitetnije, iskusnije i s visokim rejtingom na europskoj pozornici. Katastrofalni poraz (43:16) u prvoj utakmici u brašovskoj dvorani “Dumitru Popescu”, u kojoj su Gruđanke bile “domaćin”, nije se mogao izbjeći protiv ekipe trenerice Mariane Tirca, nekada istaknute rukometašice koprivničke Podravke i rumunjske reprezentacije (335 nastupa).

Jednostavno, Rumunjke su brže i jače, što nije iznenađenje s obzirom na to da ASC Corona desetljećima igra u eurokupovima (deset sezona igrala u Europi, 2006. godine osvojila Challenge kup, 2008. igrala u finalu Kupa pobjednica kupova, itd).

Dan kasnije, ulogu domaćina imale su Rumunjke. One su opet uvjerljivo slavile, ovaj put s nešto manjom razlikom (40:17). Prvo poluvrijeme rukometašice trenerice Zlate Zubac još su se dobro držale (20:11 za ASC Coronu), ali u nastavku Rumunjke su zaigrale punom snagom i povećale razliku na ukupno pedeset pogodaka u oba susreta.

Za HŽRK Grude u obje utakmice igrale su: Križanac, Marić (ukupno 8 pogodaka), Čutura (7), Nikić, M. Bandić, Prusina (7), Kraljević (2), Milas, Mikulić, Azinović (9), T. Bandić, Boras, Kondža. Za Coronu najviše su pogodaka zabile: Neagu i Tirca (po 13), Dinca (8), Cretu (6), te Chiper (po 5) itd… Nakon svega, Gruđankama ostaje okrenuti se domaćim natjecanjima, skorom prvenstvu i Kupu BiH. Grude su na bh. pozornici do sada pokazale da su neprikosnovene i jake u odnosu na ostale ekipe, onoliko koliko su europske ekipe “više kategorije” jake u odnosu na njih.

Marko Knezović / Vecernji.ba